Bart Pype 24 september 2020

Wat staat er in het koopcontract?

Zijn jij en de verkoper het eens geworden over de prijs en de voorwaarden? Dan is het tijd om deze afspraken ook schriftelijk vast te leggen. Het is natuurlijk belangrijk dat deze op de juiste manier in het koopcontract staan. Wat moet er precies in het koopcontract staan en waar moet je op letten?

Voorlopig koopcontract

Het woord ‘voorlopig’ is eigenlijk een beetje misleidend. Het koopcontract dat jullie tekenen in weldegelijk bindend. Na ondertekening zijn de afspraken in het contract officieel en heb je als koper nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Met ‘voorlopig’ wordt alleen aangegeven dat het huis nog niet officieel van jou is. Dit gebeurt pas bij de overdracht. 

Wie stelt het koopcontract op?

Meestal is de verkopend makelaar degene die het koopcontract opstelt, maar het mag ook een notaris zijn of een andere adviseur. Controleer ook als koper altijd of alle afspraken op de juiste manier in het contract zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld de prijs en de datum van overdracht. 

Wat staat er in het koopcontract?

  • Wie de koper en verkoper zijn
  • De afgesproken prijs
  • De datum van overdracht
  • Ontbindende voorwaarden
  • Lijst van roerende zaken die in de woning worden achtergelaten
  • Overige afspraken die gemaakt zijn tussen koper en verkoper
  • Eventueel: wat er aan de hand is met de grond waarop de woning staat
  • Eventueel: afspraken over hoe de woning wordt opgeleverd (bijvoorbeeld als de verkoper nog werkzaamheden laat uitvoeren)

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn een heel belangrijk onderdeel van het koopcontract. Dit zijn de voorwaarden waaronder jij nog onder het getekende contract uit kunt. Bijvoorbeeld wanneer je de financiering niet rond krijgt. Wil je meer weten over de ontbindende voorwaarden? Lees dan hier verder.

Kadaster

De notaris zal aanbieden om het koopcontract in te schrijven bij het Kadaster. Dit beschermt jou als koper in het geval dat de verkoper het huis onverhoopt niet meer kan leveren zoals afgesproken. Ook ben je beschermt tegen faillissement van de verkoper en inbeslagname van de woning. Het inschrijven bij het Kadaster kost geld en is niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of jij dit wilt. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan