Naomi Doomen 17 september 2024

Wat te doen als je een huis erft?

Het erven van een huis kan gepaard gaan met veel vragen en onzekerheden. Niet alleen speelt de emotionele kant een rol, maar ook de praktische en financiële zaken die komen kijken bij het ontvangen van onroerend goed. Of je het huis zelf wilt betrekken, het wilt verkopen of misschien verhuren, er zijn verschillende opties die overwogen kunnen worden. In deze gids leggen we uit welke stappen je moet ondernemen als je een huis erft en hoe je de juiste keuze kunt maken. 

Wat betekent het om een huis te erven? 

Bij een huis erven word je de nieuwe eigenaar van het pand. Dit betekent dat alle verantwoordelijkheden en kosten die bij het huis horen ook op jouw schouders terechtkomen. Afhankelijk van je situatie kan dit zowel een zegen als een uitdaging zijn. Het huis kan een waardevolle aanwinst zijn, maar er kunnen ook onderhoudskosten of belastingen bij komen kijken. Het is daarom essentieel om de waarde van de woning en de financiële verplichtingen goed in kaart te brengen. 

In veel gevallen moet je erfbelasting betalen over het huis dat je erft. De hoogte van deze belasting hangt af van de waarde van de woning en de relatie met de overledene. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je overweegt het huis te verkopen om eventuele belastingen of schulden te kunnen aflossen. 

Verkopen, verhuren of zelf betrekken? 

Wanneer je een huis erft, sta je voor de keuze wat je met het pand wilt doen. Er zijn doorgaans drie hoofdopties: je kunt het huis verkopen, verhuren of er zelf intrekken. 

  • Verkopen van de woning: Veel mensen kiezen ervoor om het huis te verkopen, vooral als ze zelf al een woning hebben of financiële middelen nodig hebben. Het verkopen van het huis kan helpen om eventuele schulden af te lossen of om de erfbelasting te betalen. Bij het verkopen van een geërfd huis is het belangrijk om te weten dat de waarde van het huis wordt bepaald door de marktwaarde op het moment van overlijden. Dit kan invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs. Via platforms als Nationalehuizenmaatschappij.nl kun je vrijblijvend een bod aanvragen om te zien wat de woning op dat moment waard is. 

  • Verhuren van de woning: Een andere optie is om het huis te verhuren. Dit kan een stabiele inkomstenbron bieden, maar brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Je wordt verhuurder, wat betekent dat je moet zorgen voor onderhoud, huurders en eventuele juridische verplichtingen. Als de woning al verhuurd werd, is het belangrijk om de bestaande huurcontracten door te nemen en te beslissen of je deze wilt voortzetten. 

  • Zelf betrekken: Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf in het huis te gaan wonen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je geen eigen woning hebt of als je het huis wilt behouden als familiebezit. Houd er wel rekening mee dat er vaak nog kosten zijn voor onderhoud, verbouwing of het aanpassen van de woning aan je eigen wensen. 

Juridische en administratieve zaken 

Het erven van een huis komt met een aantal juridische en administratieve stappen. Allereerst moet de eigendomsoverdracht officieel worden geregeld bij de notaris. De notaris zorgt ervoor dat de woning op jouw naam komt te staan en dat alle zaken omtrent de erfenis goed worden afgehandeld. 

Daarnaast moet je de hypotheekstatus van het huis controleren. Als er nog een hypotheek op de woning rust, ben je verplicht deze over te nemen of af te lossen. Dit kan invloed hebben op je beslissing om het huis te houden of te verkopen. Het is verstandig om met een financieel adviseur te overleggen om te bepalen wat de beste optie is in jouw situatie. 

De beste keuze maken 

De beslissing over wat je met een geërfd huis doet, hangt af van je persoonlijke omstandigheden, financiële situatie en de staat van de woning. Het is essentieel om alle opties zorgvuldig te overwegen en eventueel professioneel advies in te winnen. Websites zoals Nationalehuizenmaatschappij.nl kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze door inzicht te geven in de marktwaarde van de woning. 

Het erven van een huis is niet alleen een financiële aangelegenheid, maar vaak ook een emotionele. Door de juiste stappen te volgen en goed geïnformeerd te zijn, kun je ervoor zorgen dat je de beste beslissing maakt voor zowel jezelf als je familie. 

 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan