Diensten Rik 26 december 2022

Wat te doen tegen een te hoge WOZ waarde?

Iedere woning heeft een WOZ waarde, of het nu een prive woning of een zakelijk bedrijfspand is. WOZ is de afkorting van "Waardering Onroerende Zaken". Het is een term die verwijst naar de waardering van woningen in Nederland. Deze taxatie wordt gedaan door de gemeente om te beslissen hoeveel belasting een persoon op zijn eigendom zal betalen. Het kan echter zijn dat je de WOZ-waarde onjuist vindt omdat deze te hoog is. Je zou de WOZ waarde gewoon kunnen accepteren, waardoor je teveel geld gaat uitgeven aan verschillende soorten belastingen. De WOZ waarde heeft namelijk invloed op je onroerendgoedbelasting, inkomstenbelasting, erfgoed belasting en meer. Het is dus belangrijk om de correct WOZ waarde te hebben zodat je niet te veel belasting betaald. Wat kun je doen als je het niet eens bent met de WOZ waarde? Je kunt WOZ bezwaar indienen! Lees verder wat je kunt doen tegen een te hoge WOZ waarde.

Bereken de WOZ waarde opnieuw

Je kunt de WOZ opnieuw berekenen. De WOZ waarde wordt berekend op basis van verschillende aspecten, zoals de marktwaarde, de kenmerken van de woning, de prijzen van woningen in de buurt, etc. Je zou de WOZ waarde zelf kunnen berekenen of in ieder geval een schatting kunnen maken op basis van die aspecten. Op deze manier krijg je een idee of de WOZ waarde van je woning daadwerkelijk te hoog is. Ben je het niet eens met de WOZ waarde? Je kunt een bezwaar indienen bij de gemeente. Er zijn verschillende bedrijven die je kunnen helpen om op de juiste manier bezwaar in te dienen. Je kunt bijvoorbeeld Kosteloos Bezwaar inschakelen om je te ondersteunen in dit proces. Deze experts weten precies hoe je WOZ bezwaar moet indienen en welke procedures daarbij komen kijken.

Vraag een taxatierapport aan bij je gemeente

Je kunt een taxatierapport opvragen bij je gemeente. Via het taxatierapport kun je in detail zien wat de WOZ waarde van je woning is en hoe deze is berekend. Je kunt deze taxatie vervolgens vergelijken met de WOZ waarde die je met behulp van een adviseur hebt berekend. Op die manier kun je het verschil zien en welke dingen de waarde anders maken. Het taxatierapport aanvragen doe je zelf of met hulp van een professional. Uiteraard is het aan te raden om dit met hulp van een professional te doen. Bovendien kun je rustig afwachten tot de belastingadviseur de klus heeft geklaard.

Dien bezwaar in

Het is belangrijk om bezwaar in te dienen. Op deze manier kun je de WOZ waarde aanvechten en ervoor zorgen dat deze hopelijk wordt verlaagd. Het indienen van bezwaar kan een ingewikkeld proces zijn dat veel tijd en moeite kan kosten. Laat je daarom helpen door een professional. Zij weten de procedures en alles wat daarbij komt kijken. Ze weten precies wat ze moeten doen om de kans op succes te vergroten. Een expert op dit gebied kent de processen van het indienen van bezwaar en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast weten ze de kans op succes te vergroten. Je kunt er dus zeker van zijn dat je de beste kans krijgt dat je bezwaar wordt goedgekeurd als het door een professional wordt behandeld. Zorg ervoor dat je het bezwaar binnen 6 weken indient! Doe je dit niet, dan vervallen je rechten om bezwaar te maken. Zorg er dus voor dat je dit op tijd doet!

Ga in beroep als de beslissing van de gemeente niet bevredigend is

Is het resultaat niet bevredigend? Hebben ze je bezwaar afgekeurd? Je kunt dan altijd nog in beroep gaan. Met het beroep zal de gemeente de waarde opnieuw beoordelen en kijken of ze deze kunnen verlagen. Je kunt in de uitspraak van het bezwaar kijken bij welke rechtbank je vervolgens het beroepschrift moet indienen. Zorg er wel voor dat je het beroep binnen 6 weken na dagtekening van de gemeente indient bij de rechtbank. Je kunt altijd een pro forma beroepschrift indienen als je denk dat je meer tijd nodig hebt. Je kunt hierin dus vragen om uitstel.

Conclusie

Dus, ben je het momenteel niet eens met de hoogte van je WOZ waarde? Je kunt op dit moment bezwaar indienen bij de gemeente. Laat je ondersteunen door een professional om de kans op slagen te vergroten. Ben je niet tevreden met de uitslag? Geen probleem! Je kunt dan altijd in beroep gaan bij de rechter. Op deze manier zullen ze er nogmaals naar kijken, en heb je kans dat je WOZ waarde alsnog wordt verlaagd.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan