Bart Pype 23 juli 2020

Wat zijn (on)roerende zaken?

Als je een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten welke zaken er wel en niet bij het huis horen. Daarom maken we onderscheid tussen onroerende zaken en roerende zaken. In principe koop je een huis zonder roerende zaken. Tenzij je hier iets over afspreekt met de verkoper.

Onroerende zaken

Onroerende zaken zijn spullen die niet uit de woning gehaald kunnen worden zonder de woning of de spullen zelf te beschadigen. Je kunt ze dus niet zomaar optillen en meenemen. Onroerende zaken zitten dus ‘vast’ aan de woning, zoals bijvoorbeeld de cv-installatie, de inbouwapparatuur in de keuken en tegelvloer. Deze kun je niet verwijderen zonder dat er schade ontstaat.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn spullen die je zonder beschadiging aan de woning of aan de spullen zelf kunt meenemen. Bijvoorbeeld het laminaat, witgoed, meubilair en de lampen. Zonnepanelen zijn alleen roerende zaken wanneer de panelen zonder beschadiging van het dak verwijderd kunnen worden. Soms is het mogelijk om met de verkoper te onderhandelen over de roerende zaken. Vaak zijn deze precies op maat gemaakt voor het huis waardoor de verkoper ze liever achterlaat. Denk bijvoorbeeld aan de op maat gemaakte kledingkast, vloeren, zonwering en gordijnen. Deze zaken kun je dan in de koopovereenkomst laten opnemen.

Lijst van zaken

Om onduidelijkheid over onroerende en roerende zaken te voorkomen wordt er vaak een lijst van zaken opgesteld door de verkopende partij. Hierop geeft de verkoper aan welke zaken er in de woning zullen achterblijven en welke zaken er eventueel overgenomen kunnen worden. Kijk hier daarom goed naar om misverstanden te voorkomen. Bovendien kun je hier als koper ook zeker geld mee besparen. Alles nieuw aanschaffen kost veel meer geld.

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Neem dan een kijkje in ons woningaanbod of neem contact op met onze makelaars! 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan