HuizenmarktNvm Rik Feijen 26 mei 2021

Wat zijn roerende zaken? Wat hoort er bij overname van een huis

Bij de verkoop of aankoop van een huis komt meer kijken dan je in eerste instantie gedacht had. Je krijgt te maken met een bod, de onderhandelingen en het tekenen van het koopcontract. Echter zijn er ook nog de roerende zaken. Je hebt de woning immers vaak al gezien wanneer er nog spullen instaan en dit heeft een bepaald gevoel gecreëerd. De meubelstukken worden echter niet zomaar aan jou verkocht. Er zijn een aantal zaken die wel bij de overname van een huis kunnen horen. Je moet daarom goed gaan informeren over deze zaken, zodat je precies weet wat je allemaal kunt verwachten en ook weet welke kosten er nog allemaal bij komen kijken.

Het verschil tussen roerende en onroerende zaken

Roerende zaken hebben dus niets met de meubelstukken te maken. Die mooie eettafel, die stoere bank en het unieke dressoir zullen dus nooit bij jouw woning gaan horen. Er zijn echter zaken die er wel bij gaan horen. Hierbij moet je wel een onderscheid maken tussen onroerende en roerende zaken. De onroerende zaken horen er altijd bij. Het is namelijk het eigendom van perceel met de woning en alle andere onderdelen van de woning. Alles wat vast zit aan het huis dus. Ook de spullen die noodzakelijk zijn om een woning te kunnen bewonen, zoals bijvoorbeeld de dakpannen, horen bij het huis.

Afspraken maken voor de verkoop

Roerende zaken horen nooit standaard bij de verkoop van een woning. Dit zijn namelijk de spullen die niet vast zitten. Je hoeft dus niets te slopen om ze te verplaatsen. Dit kunnen meubelstukken zijn, maar ook vloeren en raamdecoratie. Wanneer de vloer vastgelijmd zit, hoort dit weer bij roerende zaken. Omdat hier vaak veel onduidelijkheid over ontstaat, wordt er vaak een lijst opgesteld met roerende zaken. De makelaar geeft een formulier aan de verkoper die ingevuld moet worden. Hierbij kunnen de zaken aangegeven worden die door de verkoper meegenomen en achtergelaten worden. Hierdoor kan er samen met de koper afgesproken worden wat allemaal bij de overname van een woning inbegrepen zit. Zonder deze afspraken zul je een kaal huis krijgen.

Enkele voorbeelden van roerende zaken

De makelaar kan altijd adviseren over roerende zaken. Deze heeft namelijk beter voor ogen wat eventueel overgenomen kan worden door de koper en kan eventueel ook alles bespreken met de koper. De meest voorkomende zaken die overgenomen worden door de koper zijn de vloeren, zonweringen, keukenapparatuur, witgoed, lampen, brievenbus en deurbel. In sommige gevallen worden ook badkameraccessoires, zoals een douchegordijn of handdoekenrek, en de vlaggenmast op de lijst gezet. Dit zijn immers zaken die voor een nieuwe woning vaak nieuw aangeschaft gaan worden voor een nieuwe inrichting van het huis. Je bent als koper echter niet verplicht om deze zaken over te nemen.

Goed bekijken wat je meeneemt

Zowel voor de koper als de verkoper kunnen daarbij wel wat tips gebruiken. Als eerste de tips voor de verkoper. Het is aan te raden om op voorhand al te kijken wat je eventueel mee kunt gaan nemen naar de nieuwe woning. Het kan immers zijn dat je bij de nieuwe woning ook al roerende zaken overgenomen hebt. Het is dan handig als je bepaalde dingen achter kunt laten. Ook scheelt jou dit veel tijd omdat je de vloer niet uit de woning hoeft te halen en kun je weer extra geld vragen voor de woning. De vloer hoeft immers niet gratis weggegeven te worden aan de kopers van jouw oude woning. 

Maatwerk meenemen naar de nieuwe woning

Ook kun je gaan kijken wat je nog allemaal kunt gebruiken in de woning. Er zijn bepaalde dingen die waarschijnlijk speciaal op maat gemaakt zijn. Rolgordijnen zijn hier een goed voorbeeld van. Als het dezelfde maat is, kun je deze meenemen naar de nieuwe woning. Als je jouw vloer ook kunt hergebruiken, bespaar je jezelf ook veel geld. Je hoeft het immers niet meer opnieuw aan te schaffen. Alle spullen die je door kunt verkopen voor een redelijke prijs brengt immers weer een bepaald bedrag op, dat je in jouw nieuwe woning kunt stoppen. Je moet daarom altijd een goede afweging maken voordat je gaat onderhandelen met de koper.

Als koper dezelfde beslissingen maken

Ook voor de koper kunnen er tips opgesteld worden voor roerende zaken. Het kan namelijk verstandig zijn om bepaalde spullen over te nemen van de verkoper. Ondanks dat het tweedehands spullen zijn, kan het namelijk nog jarenlang mee. Tevens is het vaak veel goedkoper dan alles nieuw aanschaffen. Het maatwerk blijft echter wel lastig. Hiervoor moet je echt de goede maten hebben, omdat je er anders nog niet veel aan gaat hebben. Zorg er daarom voor dat je alles opmeet, zodat je kunt bepalen of het meegenomen wordt of dat jij dit weer laat overnemen door jouw koper. Ook hierbij geldt wel dat je ook moet bekijken wat nog geld op kan gaan leveren of wat je snel kwijt kunt raken. Alles uiteindelijk mee moeten nemen zorgt ervoor dat het alleen maar in de weg staat.

Door je goed voorbereiden op de roerende zaken kun je altijd goed bekijken wat je over gaat nemen en wat uiteindelijk toch mee gaat naar de nieuwe woning. Ook heb je de mogelijkheid om het gewoon weg te doen. Je bepaalt het allemaal helemaal zelf en kunt gaan genieten van de nieuwe woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan