Verbouwing Elise Hees 20 mei 2022

Wat zijn stelposten en waarom wil je ze voorkomen?

Heb je plannen om te gaan verbouwen? Dan is het zoeken naar een aannemer al een hele klus. Je hebt zelf geen verstand van verbouwen, dus al die posten op de offerte geloof je wel. De totaalprijs van een grote klus is het belangrijkst. We raden je toch aan om op die offerte het volgende heel goed in de gaten te houden op: de stelpost. Deze post kan ervoor zorgen dat de verbouwing ineens veel duurder uitvalt dan afgesproken.

Voorlopige schatting

Of je nu een nieuwe keuken aanschaft of wil verbouwen, op de offertes wordt vaak met stelposten gewerkt. Een stelpost is een bedrag waarvan de aannemer nog niet helemaal zeker is, een voorlopige schatting dus. Pas bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt duidelijk wat de exacte kosten van het betreffende werk gaan bedragen.

Onzekerheid

Een stelpost op de offerte valt in praktijk niet snel lager uit dan is begroot. Om een klus te accepteren met een stelpost, heb je direct een grote financiële onzekerheid. Het kan zomaar zijn dat stelposten fors hoger uitvallen. Daarom is het aan te raden om van tevoren stelposten zoveel mogelijk te vermijden in een offerte.

Specificeren

Een aannemer werkt meestal met stelposten op het moment dat bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk zijn. Hoe kan je voorkomen dat er met stelposten gewerkt wordt? Stel dat je wil gaan uitbouwen en in de offerte staat de stelpost: het plaatsen van nieuwe kozijnen. Laat de aannemer, voordat je de offerte ondertekend, weten welk materiaal de kozijnen moeten hebben en laat daar zijn werkzaamheden op afstemmen. Een ander voorbeeld: komt er veel installatiewerk bij voor de nieuwe keuken? Zorg dan dat de installateur zijn werkzaamheden specificeert.

Tijd

Alleen maar nadelig hoeven stelposten niet te zijn. Stel je wil graag een nieuwe keuken, maar je moet de perfecte vloer nog uitzoeken. Dan heb je met stelposten nog na het tekenen van de offerte de tijd om een vloer te kiezen. Wil je echter geen financiële risico lopen, maar meer zekerheid hebben? Dan is het slim om stelposten dus zo veel mogelijk te mijden in de offerte.

Afspraken

Is het onmogelijk om stelposten te voorkomen? Maak dan hele goede afspraken met de aannemer. Spreek bijvoorbeeld een bepaald percentage af dat mag worden overschreden. Probeer daarnaast stelposten zoveel mogelijk te specificeren. Door het maken van duidelijke afspraken, voorkom je discussies achteraf en een veel te hoog uitgevallen eindafrekening.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan