Bart Pype 1 juli 2018

Welke kleur heb jij?

Bij het kopen of verkopen van je huis komt heel wat kijken. Iets waar je misschien niet direct aan denkt, maar wat wel belangrijk is, is het energielabel van de woning die je (ver)koopt. Aan de hand van het energielabel kun je zien hoe energiezuinig een woning is, in vergelijking met soortgelijke woningen.

Wat is een energielabel?

Bij het kopen van een huis is het handig om te weten welk label de woning heeft. Een energielabel zorgt ervoor dat je snel kunt zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. De energielabels variëren van klasse A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Hoe zuiniger de woning, hoe lager de energierekening en CO2 uitstoot. Bovendien zijn energiezuinige huizen meer waard. Een energiezuinig label (klasse A of B) is dus fijn voor de portemonnee en het milieu!

Is een energielabel verplicht?

Als je je woning wilt verkopen is het verplicht om een energielabel te hebben. De koper moet deze namelijk in kunnen zien. Heb je als verkoper geen energielabel? Dan loop je het risico op een boete van maximaal 405 euro.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel kan via www.energielabelvoorwoningen.nl. Je logt in met je DigiD en vult de gegevens van jouw woning in. Vervolgens gaat er een deskundige naar kijken en ontvang je je energielabel. De kosten hiervoor zijn een paar tientjes.

Met welke maatregelen kun je een beter energielabel krijgen?

Wanneer je denkt aan het verkrijgen van een beter energielabel kun je verschillende aanpassingen aan je huis doen. Uiteraard zijn de mogelijkheden afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:

  • zonnepanelen leggen zodat je je eigen stroom kunt opwekken
  • goede isolatie waarmee je gasverbruik bespaart
  • (drie)dubbel glas
  • warmtepomp waardoor je huis op een comfortabele temperatuur blijft
terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan