Nieuws Rik Feijen 11 juli 2019

Wettelijke bedenktijd koper

Je hebt potentiële kopers voor je huis gevonden, een goed bod ontvangen en de onderhandelingen zijn succesvol verlopen. Jullie handtekeningen staan al onder het contract. Maar wat als de koper begint te twijfelen? In dit soort situaties kan de koper gebruik maken van de wettelijke bedenktijd die hij heeft. Volgens de wet heeft de koper een bedenktijd van drie dagen waarin de koopovereenkomst, kosteloos en zonder opgave van reden, ontbonden kan worden. Na deze tijd zitten de koper en de verkoper vast aan het koopcontract. Waarom is de bedenktijd zo belangrijk voor de koper en wanneer gaat de tijd lopen? Wij leggen het aan je uit!

Voor de koper biedt de wettelijke bedenktijd een soort bescherming. Op de huizenmarkt moet je vaak snel beslissingen maken. Daarom beschermt de drie dagen bedenktijd de koper tegen overhaaste beslissingen en het daar bijhorende risico. De koper kan de bedenktijd gebruiken om meer onderzoek te laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een bouwkundige keuring.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend heeft de koper drie dagen bedenktijd. Deze gaat in om 00.00 uur op de dag waarop de koper een exemplaar van de ondertekende koopovereenkomst heeft gekregen. Van de drie dagen moeten er twee dagen werkdagen zijn (dus geen weekend- of feestdag). Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan wordt de tijd verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Wat als de koper de koopovereenkomst wil ontbinden?

Als de koper toch wil afzien van de koopovereenkomst moet hij ervoor zorgen dat hij dit voor het verstrijken van de bedenktijd aan de verkoper laat weten. Er zijn verder geen regels voor de manier waarop dit moet gebeuren. Maar de handigste manier is schriftelijk (per post of e-mail), zodat het zwart op wit staat. De koper moet er ook rekening mee houden dat hij geen bedenktijd meer krijgt als hij binnen zes maanden hetzelfde huis van jou wil kopen.

Onderhandelen over de bedenktijd

Bij het opstellen van de koopovereenkomst worden er afspraken gemaakt over de bedenktijd. Een kortere bedenktijd dan drie dagen afspreken mag niet, een langere bedenktijd wel. Kopers die nog wat meer onderzoek uit willen voeren kunnen met jou onderhandelen voor meer tijd. Voor verkopers is er geen wettelijke bedenktijd, maar mocht je dit willen kun je hier natuurlijk wel over onderhandelen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan