HuizenmarktNvm Rik Feijen 10 juni 2021

Wettelijke bedenktijd rond de feestdagen

Heb je een huis gevonden en een bod uit gebracht? Dan moet je rekening houden met verschillende factoren bij de bedenktijd. Bij de wettelijke bedenktijd heb je namelijk drie dagen bedenktijd, waarbij twee werkdagen moeten zitten. Met de feestdagen is dit echter heel anders geregeld. In deze tijden kun je voorkomen dat je als koper een overhaaste beslissing maakt. Een huis kopen brengt immers hoge kosten met zich mee. Maar waar moet je allemaal aan denken en hoe zit dat nou echt met de wettelijke bedenktijd tijdens feestdagen? Lees snel verder en je weet precies waar je allemaal rekening mee kunt houden.

De wettelijke bedenktijd uitgelegd

De wettelijke bedenktijd is apart geregeld. Deze gaat namelijk pas in op de dag nadat alle partijen de koopovereenkomst hebben getekend en ontvangen. Dit is de terhandstelling van de koopakte. In de drie dagen die dan volgen heb je als koper het recht om de koop te ontbinden. Hiervoor hoeft geen reden opgegeven te worden. Wel moet je er rekening mee houden dat deze bedenktijd afloopt op 24.00 uur van de laatste dag. Hierbij zitten altijd meerdere werkdagen in, omdat je ook contact op moet nemen met de makelaar van de woning om de koop daadwerkelijk te kunnen ontbinden. Na deze bedenktijd moeten er wel redenen gegeven worden en kan er een boete op staan, mits het niet met de ontbindende voorwaarden te maken heeft.

De uitzonderingen van de regels

Er zijn echter een aantal regels die ervoor zorgen dat de wettelijke bedenktijd langer kan duren. Hierbij is namelijk de Algemene Termijnenwet van toepassing. Wanneer de bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag valt, wordt de bedenktijd verlengd tot een dag die niet op een van deze dagen valt. Ook kan de wettelijke bedenktijd zolang verlengd worden dat er ten minste twee dagen deel uitmaken die niet op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag valt. Tijdens deze dagen kan het dus langer duren voordat je niet meer onder de koop uit kunt komen.

Enkele voorbeelden rondom de feestdagen

De wettelijke bedenktijd tijdens feestdagen kan bijvoorbeeld tijdens de Kerst en jaarwisseling worden verlengd. Tweede Kerstdag valt in dit geval op een maandag op een maandag. De rest van de dagen vallen allemaal in het weekend. Hierdoor wordt het in deze periode dus verlengd. Wanneer je op woensdag 21 december het koopcontract in handen hebt gekregen, verloopt de bedenktijd pas op dinsdag 27 december. Je hebt hierdoor een langere bedenktijd. Ook wanneer je op 22 december het koopcontract krijgt, zal je pas na 27 december de koop niet meer zomaar kunnen ontbinden. Op 23, 24 en 25 december verloopt de wettelijke bedenktijd op woensdag 28 december. Je kunt hier daarom rekening mee houden.

De hypotheek als ontbindende voorwaarde

Echter zijn er ook nog andere zaken om rekening mee te houden bij de wettelijke bedenktijd. Dit geldt niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook met de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die je opstelt voordat je het koopcontract ondertekent. Je kunt hierbij denken aan onder voorbehoud van financiering. Je kunt de woning niet kopen zonder een goede hypotheek. Indien je de hypotheek niet kunt krijgen, kun je met alleen deze reden al onder de koop uitkomen. Houd er wel rekening mee dat dit echt in de voorwaarden moet staan. Dit mag dus niet over het hoofd gezien worden.

De bouwkundige keuring afwachten voor de beslissing

Ook de bouwkundige keuring kan ervoor zorgen dat de wettelijke bedenktijd niet geldt. Deze keuring moet ervoor zorgen dat je goed voor ogen hebt wat de noodzakelijke reparaties zijn voordat je in de woning kunt. Hierbij gaat het onder andere om asbest, elektra en grote lekkages. Dit moet allemaal goed geregeld zijn en kan voor grotere kostenposten zorgen als je er geen rekening mee houdt. Een expert zal daarom naar alles gaan kijken en op basis hiervan een keuringsrapport opstellen. Ook een schatting van de te maken kosten komen in het rapport te staan. Zo weet je op voorhand al wat je kunt verwachten en kun je eventueel nog afzien van de koop. Mits ook deze keuring in de ontbindende voorwaarden opgenomen zijn.

Een lange weg naar de hypotheek

De wettelijke bedenktijd tijdens de feestdagen is bij ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing. Voor de hypotheek heb je bijvoorbeeld 6 tot 8 weken nodig om dit rond te krijgen. Als de hypotheek afgewezen wordt, moet je wel een verklaring overhandigen. Alleen op deze manier kan de koop namelijk ontbonden worden. In sommige gevallen is er een tweede hypotheek afwijzing nodig om de koop te kunnen ontbinden. Dit is een onzekere tijd voor alle partijen. De verkoper weet niet of de koop door kan gaan en jij wilt uiteraard het liefste dat je wel een hypotheek toegewezen krijgt.

Rond de feestdagen een woning bekijken

Je kunt de wettelijke bedenktijd rondom de feestdagen altijd zelf bekijken. Ieder jaar vallen de feestdagen immers op een andere dag en het kan dus ook ieder jaar veranderen hoeveel je hiervan kunt profiteren. Het is immers altijd fijn om een langere bedenktijd te hebben. Ondanks de drukte van de feestdagen is het soms wel verstandig om rond deze tijd naar een woning te gaan kijken. Met een goede voorbereiding kun je dus veel meer bewerkstelligen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan