- Nieuws
- Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwbouw?
Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwbouw?
Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan ben je vast bekend met de voordelen. Je hebt de eerste tijd weinig onderhoudskosten, woont energiezuiniger en kunt alles naar jouw smaak inrichten. Toch komen er ook dingen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kijken waar je niet mee te maken krijgt bij de koop van een bestaand huis. We bespreken hieronder een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je een nieuwbouwwoning koopt.
Vrij op naam
Nieuwbouwwoningen koop je meestal vrij op naam. Dit betekent dat je geen kosten voor de overdracht van de woning hoeft te betalen. Bij de aankoop van een bestaand huis betaalt de koper meestal de overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de overdrachtsakte. Als je vrij op naam koopt hoef je dit als koper dus niet te betalen.
Meerwerk
Een nieuwbouwwoning wordt meestal gebouwd volgens een standaard bouwplan. Als koper heb je de mogelijkheid om dit plan aan te passen naar jouw wensen. De kosten die hierbij komen kijken heten meerwerk. Op de meerwerklijst vind je alle keuzemogelijkheden met de prijzen terug. Denk hierbij aan een uitgebreidere badkamer en keuken, extra stopcontacten en tv-aansluitingen, uitbouw of andere tegels. Aan meerwerk hangt wel een prijskaartje, maar je kunt deze kosten wel meefinancieren in je hypotheek.
Dubbele lasten
Op het moment dat je een nieuwbouwwoning koopt moet deze vaak nog gebouwd worden. Als je al een koop- of huurwoning hebt betekent dit dat je tijdens de bouwperiode te maken krijgt met dubbele woonlasten. Je begint namelijk met betalen als de bouw van je woning is gestart. Deze kosten worden opgedeeld in verschillende fases. Wanneer de bouwer een deel van de bouw heeft afgerond ontvang je een rekening.
Bouwdepot
Normaal gesproken wordt het aankoopbedrag in één keer uitgekeerd aan de verkoper op het moment dat de hypotheekakte en de transportakte getekend zijn. Bij een nieuwbouwwoning gaat dat anders, omdat de woning er nog niet staat. Het hypotheekbedrag komt in een bouwdepot. Op het moment dat je een rekening krijgt van de bouwer wordt het geld uit dit potje gebruikt. De bouwer wordt betaald via de hypotheekverstrekker op het moment dat jij de rekening declareert. Over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit ontvang je rente en over het bedrag dat hieruit al is betaald betaal je rente.
Eindinspectie
Is je nieuwbouwwoning klaar? Dat is natuurlijk een feestelijk moment waar je lang naar hebt uitgekeken, maar vergeet niet kritisch te kijken naar je woning. Bij de oplevering mag je de woning inspecteren en eventuele gebreken of meerwerk dat niet goed is uitgevoerd aangeven. Deze zaken worden vastgelegd in het opleveringsrapport. Na ondertekening door jou en de bouwer heeft de bouwer drie maanden de tijd om de woning volgens afspraak in orde te maken. Bij een nieuwbouwwoning is er veel waar je op moet letten. Daarom is het verstandig om tijdens de eindinspectie een deskundige mee te nemen. Deze persoon weet precies waar je op moet letten bij een oplevering en nieuwbouw. Zo ben je er zeker van dat je niets over het hoofd ziet.
Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? Neem dan een kijkje in ons aanbod!
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan