HuizenmarktNvm Rik Feijen 19 april 2021

Wanneer het bod uitbrengen na bezichtiging?

Je ziet een huis dat aan jouw wensen aansluit en plant een bezichtiging in. Spannend, maar tegelijkertijd ook noodzakelijk om te zien of de woning echt helemaal naar wens is. Je wilt immers geen huis kopen zonder het met eigen ogen gezien te hebben. Na een eerste bezichtiging zou je jouw bod uit kunnen brengen. Of ga je toch voor een tweede bezichtiging? Je kunt hiervoor advies vragen aan jouw bemiddelaar. Ook kun je een bod uitbrengen. Maar wanneer doe je dit eigenlijk? Je moet weten wat de beste timing is. Lees daarom snel verder en leer alles over het uitbrengen van een bod en de beste tijd om jouw woning te kopen.

Een bod uitbrengen na een bezichtiging

Een bod uitbrengen na bezichtiging is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden en je moet weten wanneer je dit gaat doen. Het is daarom verstandig om eerst meer te horen over de hoogte van het bod. Er is namelijk een bepaalde vraagprijs terug te vinden bij de woning. De verkoper heeft een bepaald bedrag in gedachten en jij wilt hier het liefste onder gaan zitten. Tijdens de bezichtiging zijn je namelijk ongetwijfeld verschillende zaken in de woning waar iets aan gedaan moet worden. Kritisch blijven kijken is daarom van levensbelang. Je kunt altijd een tweede bezichtiging plannen om op andere zaken te letten. Zo heb je een compleet beeld.

De daadwerkelijke waarde van de woning bepalen

Vanaf dat moment kun je een bod uitbrengen na een bezichtiging. Dit kan lastig zijn. Je wilt zorgen dat je jouw droomhuis kunt kopen, maar tegelijkertijd ook binnen jouw budget blijven. Je zult daarom moeten onderhandelen. Veel mensen kunnen dit niet. Met behulp van een aankoopmakelaar kun je ervoor zorgen dat je altijd een goed openingsbod hebt. Dit openingsbod is daarbij gebaseerd op meerdere factoren. Zo ga je bijvoorbeeld kijken naar de vraagprijs. De verkoper heeft deze vastgesteld en het staat benoemd bij de makelaar. Ook kijk je naar de daadwerkelijke waarde van de woning. Deze kun je achterhalen door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

De financiering van de woning opstellen

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, kun je een bod uitbrengen na bezichtiging. Er zijn een aantal zaken opgevallen tijdens deze bezichtiging en je kunt deze bespreken met de makelaar. De makelaar kan jou dan ook nog advies geven over een goed openingsbod. Dit gebeurt ook op basis van jouw financieringsmogelijkheden. Afhankelijk van jouw bruto jaarinkomen komt er namelijk een bepaalde hoogte van de hyptheek naar voren. Ook jouw eigen spaargeld kan meegenomen worden in het bepalen van het openingsbod. Beiden zijn belangrijk en je moet ruimte overhouden voor wanneer je nog moet verbouwen in de woning. Zo voorkom je ook dat je te veel geld uitgeeft.

Bepalen hoeveel je zelf inlegt

Een bod uitbrengen na bezichtiging kent nog meer regels. De maximale hypotheek en jouw eigen inbreng bepalen het maximale bod dat je uit kunt brengen. Je hoeft echter niet altijd voor de maximale hypotheek te gaan. Wanneer je een deel met jouw spaargeld op wilt vangen is dit ook voldoende. Je kunt ook voor een hele lage hypotheek gaan als je veel spaargeld open hebt staan. Op basis hiervan bepaal je jouw strategie. Wanneer er veel gebreken zijn vastgesteld bij de bouwtechnische keuring, kun je lager inzetten en daarbij ook gelijk de voorwaarden vermelden.

Adviezen krijgen van de makelaar

Het zou kunnen zijn dat jouw bod niet gelijk geaccepteerd wordt door de verkoper. Er komen dan onderhandelingen bij kijken. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt daarom een aankoopmakelaar in handen nemen. Deze geeft jou adviezen en kan zelfs de onderhandelingen van jou overnemen. De makelaar weet wat het maximale bedrag is dat je uit kunt geven en zal hier ook op aansturen bij de onderhandeling. Je moet jouw bod altijd laten weten aan zowel de verkoper als de makelaar. Zo weten alle partijen namelijk precies wat er allemaal speelt en staat het ook zwart op wit.

Ontbindende voorwaarden voor acceptatie

Bij het bod uitbrengen kunnen ook ontbindende voorwaarden opgesteld worden. Deze voorwaarden worden meegenomen in de koopakte. Hierbij kun je denken aan het ontbinden van het contract wanneer de gewenste hypotheek niet verkregen wordt of wanneer de kosten van de bouwtechnische keuring onacceptabel hoog zijn. Wanneer niet aan de opgestelde voorwaarden voldaan wordt, kan jouw bod niet geaccepteerd worden of kun je als koper afzien van de koop van de woning. Een bod uitbrengen na bezichtiging is dus niet gelijk definitief, maar kan wel helpen om de rechten en plichten duidelijk te krijgen.

De koop rond krijgen

Uiteindelijk gaat het erom dat je een gewenst bod uitbrengt na bezichtiging en je de woning in handen kunt krijgen. Door de ontbindende voorwaarden in acht te kunnen nemen en jouw financiering rond te maken, heb je altijd voldoende in handen om jouw openingsbod te bepalen en deze kenbaar te maken aan alle partijen. Uiteindelijk kun je de onderhandelingen goed laten verlopen en is de koop voordat je het weet rond. Jouw droomhuis is hiermee binnen handbereik en het enige wat je nog hoeft te doen is de woning geheel naar wens te maken. Jouw mogelijkheden zijn eindeloos en binnen een korte tijd is het alleen nog maar genieten.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan