Huizenmarkt Elise Hees 25 januari 2022

Wijzer door de WOZ: ’Soms kan rente van hypotheek 0,6% lager’'

AMSTERDAM - Dezer dagen vallen de eerste WOZ-beschikkingen weer in de bus. Huiseigenaren moeten erop rekenen dat de gemeente hun woning dit jaar gemiddeld 9% hoger taxeert. „Maar een hogere WOZ hoeft niet altijd slecht te zijn”, zegt Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis.

De belangenorganisatie start dinsdag haar campagne om huiseigenaren te informeren over de nieuwe ronde beschikkingen. Ligtlee: „Wij merken dat mensen vaak schrikken en denken ’klopt dit wel?’ als zij de brief ontvangen. De laatste jaren loopt de waarde van huizen wel heel snel op.”

Ligtlee benadrukt dat het kan lonen om de beschikking aan te vechten. „De hoogte van de WOZ is de grondslag voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait. „Gemiddeld levert iedere 10.000 euro verlaging een jaarlijkse besparing op van 50 euro”, aldus Ligtlee. Voor de erfbelasting kan het zelfs duizenden euro’s schelen, want nabestaanden moeten aftikken tegen de WOZ-waarde van een huis.

Maar de hogere woningwaarde kan ook geld opleveren, tekent Ligtlee aan. „Je kunt met de beschikking naar je geldverstrekker stappen en de risico-opslag op je rente laten verlagen.”

"Je kunt de risico-opslag op je rente laten verlagen"

Hoe hoger de hypotheek is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger die renteopslag is. Een huiseigenaar met een lening van 85% van de woningwaarde, betaalt vaak wel 0,3% meer hypotheekrente dan iemand met een lening van 65%. Door de waardestijging van het huis, kun je dus fiks besparen op je maandlasten.

„Soms kan de rente wel 0,6% omlaag”, zegt financieel adviseur Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep. „Bijvoorbeeld als je in 2016 je hypotheek hebt afgesloten en er nog niks aan hebt gedaan. Maar sindsdien zijn de huizenprijzen wel bijna twee derde opgelopen. Er zijn veel ’slapers’ die niets aan hun hypotheek doen en die daardoor veel geld laten liggen.”

Actie

Voor die lagere rente-opslag moet je volgens Noorlag meestal wel zelf in actie komen. „De bank zal niet zelf bij je aankloppen, want het kost ze natuurlijk wel marge.” Bijna alle geldverstrekkers hebben het beleid om de opslag te verlagen als de lening in een lagere risicoklasse komt. Dit voordeeltje geldt niet voor NHG-hypotheken, omdat die geen risico-opslag kennen.

De waardestijging kan meestal aangetoond worden met een WOZ-beschikking, maar een flink aantal banken doet lastig door een heuse taxatie te eisen. „Dat kan wel 600 tot 800 euro kosten, dus dan moet je goed narekenen of het loont”, zegt Noorlag.

De WOZ-waarde voor dit jaar is gebaseerd op de huizenprijs van 1 januari 2021, toen de woningmarkt nog niet zo oververhit was als nu. Volgend jaar zal er pas echt een schokgolf door Nederland gaan, als de prijsexplosie van afgelopen jaar in de nieuwe beschikkingen doorklinkt. Dan moeten eigenaren vrezen voor papieren waardestijgingen van wel 20%. Dat is het percentage van de waardestijging van bestaande huizen in het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar geleden, meldde het CBS maandag.

Controleren

De gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb) is een percentage van de WOZ. In dit verkiezingsjaar hebben de meeste gemeenten dat percentage echter verlaagd, zodat de ozb ’maar’ 3,5% stijgt, constateerde onderzoekscentrum Coelo afgelopen week.

Volgens Eigen Huis is er dit jaar extra reden om de beschikking goed te checken. Gemeenten moeten dit jaar de waarde verplicht vaststellen op basis van de oppervlakte van de woning. Voorheen mochten ze die ook baseren op de inhoud van een huis. „De WOZ-waarde kan ook beïnvloed worden door deze nieuwe meetmethode.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan