DienstenHuizenmarkt Elise  4 augustus 2022

Wil jij het energielabel van je huis verbeteren?

Wanneer jij het energielabel van je huis verbetert, kun je besparen op de maandelijkse energielasten. Maar hoe pak je het verbeteren van je energielabel aan en waar begin je? We leggen je graag uit wat de slimste manier is. 

De slechtste geïsoleerde huizen hebben een label G en de meest energiezuinige huizen hebben energielabel A+++. Bij de verkoop van een woning moet het energielabel al aanwezig zijn om de woning online te mogen plaatsen. Het label zegt namelijk veel over de energiezuinigheid van de woning. Het heeft een steeds groter effect op de verkoopprijs van een woning, vanwege de verdere stijging van de energielasten. Genoeg redenen om het energielabel voorafgaand aan de verkoop al te verbeteren. Je zult misschien niet direct gaan kiezen voor zonnepanelen of een warmtepomp, maar het begint vooral met het goed isoleren van de woning.


Het isoleren van je woning


Het is belangrijk om er eerst voor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is, voordat je kiest voor duurzame energiebronnen. Wanneer de woning eenvoudig de warmte verliest, heeft het plaatsen van bijvoorbeeld een zuinige cv-ketel nog niet zoveel effect. Het gaat om de volgende effectieve isolatiemaatregelen:

-          Vloerisolatie

-          Dakisolatie

-          Spouwmuurisolatie

Het plaatsen van HR++ glas heeft ook groot effect. Daarna is de vraag in hoeverre je zelf kunt gaan isoleren of dat er specialisten ingeschakeld moeten gaan worden. En wat houden die isolatievormen eigenlijk in?

Vloerisolatie


Wist je dat het huis ook afkoelt door optrekkende kou van onder de woning? Met vloerisolatie kun je de kou beter tegenhouden. Hierdoor verlaag je de stookkosten. In huizen met een hoge kruipruimte is het zelf aanbrengen van een vloerisolatie eenvoudig. In de kruipruimte bevestig je isolerende delen aan de onderkant van de vloer, bijvoorbeeld platen of thermoskussens.

Een andere manier is met korrels die onder de vloer worden gespoten, ook wel isolatieparels genoemd. Deze zorgen voor een vermindering van de optrekkende kou en bedekken de bodem. Deze manier van isoleren is zeer geschikt voor huizen met lage kruipruimtes.

Dakisolatie


Er wordt veel warmte verloren door een slecht geïsoleerd dak. Het dak is een van de grootste verspillers van energie. De warme lucht stijgt op en krijgt de kans op het huis te verlaten. Daarnaast zorgt het ervoor dat tijdens zeer warme dagen de warmte niet goed buiten kunt houden en de warmte langer in huis blijft hangen.

Niet alle daken zijn eenvoudig te isoleren. Je kunt een professional inhuren, maar met enige handigheid kun je ook zelf je dak isoleren. Doe het wel op de juiste manier. Ben je er niet zeker van? Schakel dan hulp in. Als je kiest voor isoleren van binnenuit, kun je het eventueel zelf doen.


Spouwmuurisolatie


Spouwmuurisolatie kun je maar beter niet zelf aan beginnen, ook al is het geen ingewikkelde manier van isoleren. De spouw van de muur wordt gevuld met een isolerend materiaal. Hiervoor kunnen verschillende materialen worden gebruikt, bijvoorbeeld steenwol, EPS-parels of glaswol. Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet je dus zeker een professional inschakelen.

Het isoleren van je woning is stap één naar een beter energielabel. Na het isoleren kies je voor duurzame energiebronnen. Wat de gekozen isolatie voor effect heeft op het energielabel van jouw woning, zal pas blijken na het uitvoeren van de werkzaamheden. Het energielabel is namelijk tevens afhankelijk van het energieverbruik van je huis.

Wist je dat je bij vb&t het energielabel kunt regelen? Een inspecteur komt dan naar de woning toe en zorgt daarna voor het juiste energielabel. Je kunt dit aanvragen via energielabel@vbtgroep.nl. Wil je meer weten over verduurzaming van je woning? Kijk dan eens op Redo (redogroep.nl)

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan