NieuwsHuizenmarktDiensten Elise Hees 17 november 2021

Wil jij je huis zelf verkopen? Wij hebben een aantal tips voor jou!

Wil jij jouw woning verkopen? Dan denk je al snel aan een makelaar. Een makelaar regelt namelijk veel dingen voor de verkoop van een huis. Hij leidt de bezichtigers rond door de woning, zorgt dat de woning online komt en maakt het koopcontract. Daarnaast kent een makelaar de woningmarkt als de beste, hij kan jou een gepast advies geven. Dat is erg fijn natuurlijk, maar makelaars nemen vaak tot 1,5% van de verkoopprijs voor de dingen die hij doet. Bij een huis van 300.000 euro zou hij daar 4.500 euro van krijgen. Dat geld kun je ook besparen door het huis zelf te verkopen, maar hoe ga je dit regelen?

Wij hebben vijf tips voor jou om je huis te verkopen zonder een makelaar. 

1.     Bepaal de vraagprijs van je woning

De start van de verkoop begint altijd met het vaststellen van de vraagprijs. Je kan jouw vraagprijs van het huis bepalen door in jouw omgeving rond te kijken naar soort gelijken huizen. Dit kun je makkelijk vinden via bijvoorbeeld Funda.

Daarnaast kan het Kadaster je ook altijd helpen met het bepalen van een realistische vraagprijs. Zij registreren de gegevens van de verkoop van alle woningen in Nederland. Tegen een kleine betaling vanuit de website of per sms kun je de aankoopprijs van je huis opvragen. Heb je liever een exacte berekening van de marktwaarde? Dan kan je het ook altijd door een taxateur laten doen. Dit kost wel veel meer geld. Dit bedrag ligt ongeveer rond de 450 euro voor een taxatierapport. 

2.     Zet je huis op de markt

Met alleen een bord in je voortuin lok je natuurlijk geen kopers. Tegenwoordig begint dit allemaal online op het internet. Als particulier kun je geen woningen online zetten op Funda. Het NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars, is de eigenaar van Funda. Zij proberen hiermee te voorkomen dat de beroepsgroep van de kaart wordt gespeeld.

Maar er zijn andere anderen mogelijkheden. Je kunt je woning bijvoorbeeld op marktplaats zetten of een website van je huis laten maken. Daarnaast kan Facebook ook een prima alternatief zijn. Je kan je netwerk vragen om je bericht te delen of je kunt voor een paar tientjes starten met advertenties. Via deze manier kan je zelf bepalen wie jouw doelgroep is.

De methodes die nu als ouderwets worden gezien zouden ook nog kunnen werken. Denk hierbij aan posters ophangen en flyers rondbrengen. Stel, je hebt ooit een huis gekocht met een grote tuin waar een zwembad in past. Maak hier dan gebruik van en stel het voor als de ideale woning voor een zwembad liefhebber. Je kunt daarna naar een motorgarage gaan in de buurt en daar de posters ophangen of flyers uitdelen. 

3.     Organiseer kijkdagen

Er zijn een paar trucjes op mensen enthousiast te krijgen tijdens kijkdagen. Als je je huis zelf verkoopt, betekent dit ook dat je de bezichtigingen zelf moet organiseren en begeleiden.
De truc tijdens kijkdagen is om vanuit de ogen van de koper naar jouw woning te kijken. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak, dus als de koper jouw badkamer niet mooi vindt en hij wil hem eruit hebben, denk dan hardop mee en bespreek wat de mogelijkheden kunnen zijn.

Het is belangrijk om erachter te komen wat de reden is dat de koper naar jouw huis komt kijken. Probeer daarom vooral veel vragen te stellen, zodat je met de kopers mee kan denken. Zo krijg je door wat de koper belangrijk vindt en hier kun je dan erg makkelijk op inspelen. Als de koper zegt dat hij opzoek is naar een veilige buurt waar hun kinderen lekker kunnen spelen met anderen, vertel dan dat er leuke kinderen in de straat wonen en dat de buurt erg weinig verkeer heeft. 

4.     Wees eerlijk tijdens de onderhandelingstafel

Er zijn een hoop mensen die af zien van het zelf verkopen van een woning. Ze zijn vaak bang voor een eventueel conflict tijdens de onderhandeling. De makelaar zegt dat dit meestal onnodig is. Bij een goede onderhandeling zit je aan de keukentafel en kijk je de andere partij recht in de ogen, het belangrijkste is dat je eerlijk bent. Als verkoper moet je uitleggen welke prijs je wilt, welke redenen je hebt en hoe uw huis zich verhoudt tot vergelijkbare woningen op de markt. Daarom is het belangrijk om vooraf je huiswerk te doen. Vind je het spannend, of ben je toch nog heel erg aan het twijfelen? Vraag dan een ervaren vriend of familielid zonder emotionele band om mee goed te onderhandelen. Het is belangrijk om een ​​ondergrens in te stellen en je niet te laten haasten.

Belangrijk is ook: informeer uw potentiële kopers over eventuele gebreken. Als verkoper ben je verplicht informatie te verstrekken aan kopers. Als er op een regenachtige dag lekkage is, de dakconstructie is verrot of de waterleiding is verroest, moet je dit vooraf melden. Als je de kopers van tevoren niet op een aankoopgebrek hebt ingelicht, kun je aansprakelijk worden gesteld. De koper kan schadevergoeding eisen en zelfs de koop annuleren. 

5.     Zet alles op papier

Heb je een koper gevonden en ben je het eens over de voorwaarden van de prijs? Dan wordt het de hoogste tijd om het voorlopig koopcontract op te stellen. Het standaardcontract is gratis te downloaden van de website van de Vereniging van Eigenaren.

Voor een paar honderd euro’s kun je ook de notaris de koopacte op laten stellen. Zodra het contract is getekend mag de koop alsnog ontbonden worden door de koper binnen 3 werkdagen. Dit zonder opgaaf en kosten van redenen.

De notariskosten komen altijd voor de rekening van de koper (kosten koper), tenzij anders is afgesproken. Daarom mag die de notaris kiezen. Is de overdracht bij de laatste huisinspectie door beide partijen bij de notaris ondertekend? Dat is de (ver)koop een feit

Dus verkoop jij jouw huis liever zelf, met een makelaar of heb je liever een combinatie? Easie is het antwoord op al je frustraties over de traditionele makelaardij. Houd ongewenste diensten, ongeïnteresseerde makelaars en ouderwetse courtages buiten de deur. Kies voor de keuzevrijheid, gastvrije service en transparante vaste kosten van Easie. Zo wordt je woning verkopen weer leuk.

Met Easie bepaal je zelf welke makelaarsdiensten je afneemt. De rest regel je zelf. Ben je al enthousiast? Kies dan een pakket en ga direct aan de slag met je huis verkopen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan