Bart Pype 1 oktober 2020

Woningonderhoud

Als eigenaar van een woning ben je verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Of het nu een ouder huis of een pas gebouwd huis is. Onderhoud is een wettelijke verplichting. Uiteraard gaan hiermee ook kosten gepaard. Waarschijnlijk hoef je bepaalde klusjes niet ieder jaar uit te (laten) voeren, maar het is wel handig om in kaart te brengen wanneer bepaalde zaken aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Door hier ook een potje met geld voor te reserveren kun je hier rekening mee houden. Lees hieronder aan welke klussen je moet denken.

Schilderwerk binnen en buiten

Goed onderhouden schilderwerk is heel belangrijk voor de woningwaarde. Door het schilderwerk regelmatig bij te houden bescherm je de materialen die eronder zitten en dat verlengt de levensduur van je woning. Wacht daarom niet met het bijwerken totdat de verf af begint te bladderen, want dat betekent dat het houtwerk niet meer goed beschermd wordt. Schilderwerk is vaak een grote kostenpost van woningonderhoud, maar tijdig bij laten werken zorgt er wel voor dat je grotere schade zoals houtrot voorkomt. Meestal is 5 tot 7 jaar een goede richtlijn.

CV-ketel

De cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Door regelmatig onderhoud uit te voeren heeft de ketel minder kans op storingen en gaat hij langer mee. Bovendien voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging. Meestal geeft de fabrikant van de cv-ketel zelf aan hoe vaak de ketel onderhouden moet worden. Dit kan variëren tussen de 1 en 3 jaar. Wil je er zeker van zijn dat jouw ketel veilig en efficiënt blijft werken? Dan kun je bij verschillende installateurs een onderhoudscontract afsluiten.

Dak(goot)

Het dak en het dakgoot krijgen het hele jaar door te maken met verschillende weersomstandigheden, bladeren en ongedierte. Het is daarom belangrijk dat je ze goed schoon houdt om verstoppingen en lekkages te voorkomen. Door de dakgoten een paar keer per jaar schoon te maken zorg je ervoor dat ze het regenwater goed blijven afvoeren en niet overstromen. 

Als je dan toch al op het dak bent: controleer dan ook de dakpannen. Weggewaaide of scheefliggende dakpannen kunnen zorgen voor een lekkage. Heb je een plat dak? Dan is het goed om een aantal keer per jaar te checken of er geen regenwater op het dak blijft liggen en hier met een bezem het vuil weg te vegen.

Ventilatieroosters

Boven de ramen zitten ventilatieroosters die voor de frisse lucht van buiten zorgen. Hier komt ook vuil en vocht in terecht. Om de lucht die naar binnen komt zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat de roosters regelmatig schoon worden gemaakt. De roosters kun je losschroeven of -klikken en met een vochtige doek af doen. De filters die erin zitten kun je of vervangen of in een sopje zetten.

Ben jij bezig met het klaarmaken van jouw huis voor de verkoop? Dan is het belangrijk dat je jouw huis in een nette staat presenteert. Deze onderhoudsklussen kunnen je daarbij helpen! Meer weten over de verkoopmogelijkheden bij vb&t Makelaars? Lees hier verder.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan