Bart Pype 15 augustus 2018

Woningprijzen blijven stijgen

UPDATE | De huizenprijzen lopen dit jaar harder op dan aanvankelijk gedacht. Economen van Rabobank stellen hun verwachtingen voor de prijsontwikkeling naar boven bij. Een van de redenen: woningkopers overbieden veel vaker dan voorheen.

Volgens de woningmarktexperts wordt een woning dit jaar gemiddeld 8,7 procent duurder. Eerder dit jaar gingen zij nog uit van een prijsstijging van 8 procent. Tegelijkertijd lopen de verkopen van huizen juist minder hard.

Volgens de laatste cijfers zijn tussen april en juni in totaal 52.930 huizen verkocht, bijna 6000 minder dan een jaar eerder. Net als in de eerste drie maanden van dit jaar zijn er vooral minder transacties in de vier grote steden en de provincies waarin ze liggen. Alleen Groningen noteerde een groei.

De structurele krapte op de woningmarkt stuwt de prijzen flink omhoog. De gemiddelde verkoopprijs ligt inmiddels met 284.639 euro ruim boven het niveau van voor de crisis in 2008. Dat was toen 259.425 euro.

De huizenprijzen stegen in het eerste halfjaar ook al harder gestegen dan verwacht. ,,Dat lijkt deels te komen doordat overbieden zo’n vlucht heeft genomen, ook buiten de vier grote steden”, stellen de Rabo-economen. Zo becijferde de makelaarsvereniging NVM dat in het tweede kwartaal 34 procent van de woningen boven de vraagprijs is verkocht. Een halfjaar eerder was dat nog 27 procent.

Gemiddeld ligt de betaalde koopprijs nu amper 0,1 procent onder de vraagprijs. Anders gezegd: in grote delen van Nederland leggen kopers dus meer neer dan wat voor het huis wordt gevraagd. En de verwachting van de Rabo is dat die trend nog wel even aanhoudt.

Ondermijnen
Als de huizenprijzen in dit tempo blijven stijgen, komt de prijs medio volgend jaar gemiddeld uit op 300.000 euro. Rabo-econoom Christian Lennartz verwacht dat die almaar stijgende huizenprijzen het vertrouwen van huishoudens in de woningmarkt ondermijnen.

Volgens de expert geven meer mensen aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen. Samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers leidt dit volgens de econoom naar verwachting tot minder woningverkopen.

Lennartz sluit zich daarmee aan bij een vorige week uitgebracht rapport van TU Delft naar de situatie op de koopwoningmarkt. Daarin kwam ook al het beeld naar voren dat de consument zijn vertrouwen in de woningmarkt begint te verliezen.

Woningmarktexpert Peter Boelhouwer van TU Delft zei hierover: ,,Je ziet dat mensen zich minder oriënteren op een huis. Na de zoveelste teleurstelling laten ze het erbij zitten. Zeker voor mensen met een gemiddeld of laag inkomen is het met de stijgende huizenprijzen bijna niet meer te doen.”

Eerder stelden economen van ABN Amro hun verwachting over de huizenprijzen al naar boven bij. Voor dit jaar gaan de onderzoekers uit van een huizenprijsstijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar vermoeden zij dat de huizenprijzen met 7 procent stijgen in plaats van de aanvankelijk voorspelde 5 procent.

Woningverkopen
Rabobank schat dat het aantal woningverkopen voor heel 2018 op 225.000 zal uitkomen. Dat betekent een forse daling ten opzichte van de bijna 242.000 transacties in 2017. Door de stijgende prijzen hebben vooral de starters het nakijken. De economen verwachten dat het aandeel van starters de tweede helft van dit jaar en volgend jaar verder zal afnemen.

Woningverkopers onder de 35 jaar waren vóór de crisis nog goed voor ruim 55 procent van de verkopen. Doordat zij vaker zijn gaan studeren, later aan hun carrière beginnen – en in die loopbaan minder kans maken op een vast contract – was hun aandeel vorig jaar al ingezakt tot 45 procent.

Artikel geplaatst vanuit het Eindhovens Dagblad. Gepubliceerd op 15-08-2018, geschreven door: Natasja de Groot.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan