Bart Pype 12 oktober 2020

Woningtaxatie

In bepaalde situaties is het nodig om een woningtaxatie te laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek, als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde of als je een erfenis afhandelt. Tijdens een taxatie wordt de waarde van jouw huis door een officiële taxateur vastgesteld op basis van een aantal factoren. Vandaag leggen we je alles uit over een taxatie!

Wat is een woningtaxatie?

Bij een woningtaxatie wordt de waarde van onroerend goed bepaald door een onafhankelijke taxateur. Om een hypotheek aan te kunnen vragen moet je verplicht een taxatierapport bij de hypotheekverstrekker aanleveren. Zo kan de hypotheekverstrekker checken of het bedrag dat je wilt lenen overeenkomt met de waarde van de woning die je koopt. Meestal laat je een woningtaxatie uitvoeren op het moment dat het voorlopige koopcontract al is getekend en er een ontbindende voorwaarde is opgenomen die stelt dat de koop niet doorgaat wanneer jij de financiering onverhoopt niet rond krijgt.

Hoe wordt de waarde bepaald?

De taxateur beoordeelt de woning volgens de hiervoor geldende richtlijnen. Zo wordt er onder andere gekeken naar het type woning, de grootte, bouwjaar, staat van onderhoud en de omgeving waar de woning staat. Ook houdt de taxateur rekening met de isolatie en energiezuinigheid van de woning. Natuurlijk speelt ook de huidige marktsituatie een rol in het vaststellen van de waarde. Wanneer de taxateur alle meespelende factoren in kaart heeft gebracht maakt hij een taxatierapport op met daarin de bevindingen. Wacht bij de aankoop van een huis niet te lang met het zoeken van een taxateur. Het duurt meestal een week voordat de taxateur het rapport af heeft. 

Gratis waardebepaling

Als je de waarde van je woning wilt weten is het niet altijd nodig om een officieel taxatierapport op te laten stellen. Een woningtaxatie kost gemiddeld 500 euro, dus als je niet de officiële waarde van je huis nodig hebt kun je beter kiezen voor een waardebepaling. Deze is meestal gratis! Een waardebepaling is advies van de makelaar over de waarde van je woning. Een stuk minder uitgebreid dan een woningtaxatie dus. Een waardebepaling is bijvoorbeeld handig wanneer je overweegt je woning te verkopen. Zo krijg je een goed beeld van wat jouw woning op zou leveren.

Onze makelaars helpen jou graag met het bepalen van een vraagprijs door middel van een gratis waardebepaling. Wil jij een gratis waardebepaling? Laat hier je gegevens achter en onze makelaars nemen zo snel mogelijk contact met je op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan