Nieuws Rik Feijen 13 juni 2019

Zelf huis verkopen: 6 tips

Zelf je huis verkopen hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste aanpak kun jij op jouw manier je huis verkopen voor de beste prijs. Bovendien bespaar je geld doordat je geen courtage aan een makelaar betaalt én je houdt lekker zelf de touwtjes in handen. Toch is het verstandig om je goed voor te bereiden op alles wat je moet gaan regelen. Je wilt tenslotte je huis zo snel mogelijk verkopen en geen kansen laten liggen. Wij geven je een aantal tips die je op weg helpen om zelf je huis te verkopen.

1. Bepaal de waarde van je woning

Voordat je begint met de voorbereidingen voor de verkoop zul je een vraagprijs moeten vaststellen. Om hier een idee van te krijgen kun je kijken naar de vraagprijs van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt. Wil je specifieker weten hoeveel jouw huis precies waard is? Dan kun je eventueel ook een gratis waarde-indicatie door ons uit laten voeren. Eén van onze makelaars komt dan bij je langs om de marktwaarde van je huis te bepalen.

2. Zet je sociale netwerken in

Via sociale media kun je ontzettend veel mensen bereiken. Maak dan ook handig gebruik van deze kanalen door advertenties te maken en te verspreiden in je netwerk. Naast je online netwerken moet je natuurlijk je offline sociale netwerken niet vergeten. Laat zo veel mogelijk mensen weten dat je huis in de verkoop staat en hoe ze je kunnen bereiken voor meer informatie of het plannen van een bezichtiging. Er is altijd wel iemand met een kennis van een kennis die interesse heeft! Vind je dit moeilijk? Dan kun je dit altijd door onze Marketing en Communicatieadviseur laten doen!

3. Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk heet niet voor niets de eerste indruk. De eerste keer dat woningzoekers met jouw huis in aanraking komen wil je hun interesse wekken. Zorg er daarom voor dat je presentatie er mooi verzorgd uitziet. Met foto’s van kwaliteit kun je de potentiële kijkers voor een groot deel over de streep trekken voor een bezichtiging. Maak je promotietekst niet te lang, maar geef kort en bondig informatie over je woning.

Komen er mensen naar je woning kijken? Zorg dan dat je huis er net zo verzorgd en netjes uitziet als op de foto’s. Vertel ook wat over je woning: wat vind jij zo fijn aan het huis, waarom ga je verhuizen, hoe is de buurt en welke aanpassingen heb je aan het huis gedaan? Zo maak je de bezichtiging persoonlijk en laat je de bezoekers de waarde die het huis voor jou heeft goed zien.

4. Doe mee aan de NVM Open Huizen Dag

Twee keer per jaar organiseert de NVM een Open Huizen Dag. Op deze dag kunnen woningzoekers deelnemende huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is een groot voordeel voor zowel woningzoekers als verkopers, omdat het bezichtigen van een huis laagdrempelig wordt. De verkoopkans wordt hierdoor aanzienlijk groter! Uit cijfers van de NVM blijkt dan ook dat er 12 weken na de Open Huizen Dag aanzienlijk meer deelnemende woningen (48%) verkocht waren dan niet-deelnemende woningen (34%). Staat jouw huis te koop en vindt de NVM Open Huizen Dag binnenkort plaats? Meld je woning dan aan!

5. Blijf zakelijk

Je wilt je huis waarschijnlijk zo snel mogelijk verkopen voor een goede prijs. Toch is de prijs niet het enige waarover je zult onderhandelen. Daarom is het belangrijk dat je zakelijk en rustig blijft in je communicatie naar de potentiële kopers. Als jij vriendelijk en open bent zal de koper eerder geneigd zijn wat water bij de wijn te doen. Op jouw beurt kun je je proberen te verplaatsen in de koper en daarop inspelen. Natuurlijk hoef je niet zomaar toe te geven, maar probeer creatief te zijn in het sluiten van compromissen. Kom je er niet uit of vind je het onderhandelen lastig? Dan kan de makelaar dit te allen tijde van je overnemen!

6. Koopovereenkomst opstellen

Zijn er kopers? Dan moet dit op papier komen te staan. Om de koop af te ronden heb je uiteindelijk twee overeenkomsten nodig, namelijk de koopovereenkomst en de akte van levering. Omdat er bij de koopovereenkomst veel juridische zaken komen kijken kan het handiger zijn om deze door een makelaar op te laten stellen. Wil je het toch zelf proberen? Dan zijn er op internet verschillende voorbeelden te vinden. Daarna zorg je ervoor dat de getekende koopovereenkomst bij de notariskeuze van koper terecht komt. De uiteindelijke akte van levering moet altijd door een notaris worden opgemaakt.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over de zaken die je moet regelen wanneer je zelf je huis verkoopt? Of kun je toch wat hulp gebruiken van een expert? Neem dan contact met ons op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan