Nieuws Anne Fleur Kolthof 16 juni 2023

Zo creëer je maximale opbergruimte in huis

Praktische tips voor huizenbezitters
Een opgeruimd huis is niet alleen een genot om in te leven, maar het kan ook je gemoedsrust vergroten. Elke huizenbezitter weet dat voldoende opbergruimte een waardevolle toevoeging is aan een woning. Het zorgt ervoor dat je al je spullen georganiseerd kunt houden en alle leefruimtes zo veel mogelijk vrij van rommel. Niet ieder huis beschikt van zichzelf over praktisch ingedeelde kasten of een extra ruimte om spullen in op te slaan. Gelukkig zijn er tal van manieren om de opbergruimte te maximaliseren en je huis zo efficiënt mogelijk in te richten. Met deze tips haal je het meest uit jouw woning. 

Waarom is opbergruimte zo belangrijk?

Voldoende opbergruimte is dus voor iedereen prettig. Maar waarom vinden we dit zo belangrijk? Door voldoende opbergruimte te hebben, blijft rommel uit het zicht. Een opgeruimd huis zorgt voor een rustige en ontspannen sfeer waardoor je beter van de leefruimtes kunt genieten.

Ook bespaart het tijd en moeite omdat je spullen makkelijk terug kunt vinden. Waardevolle spullen kun je beschermen door ze netjes op te bergen en ze staan ook niet in de weg. Bovendien kun je ruimte creëren voor nieuwe ervaringen. Je hebt plek voor spullen voor een nieuwe hobby of om al je kampeeruitrusting voor de volgende fijne familievakantie op te bergen.

Het biedt de mogelijkheid om je leven te verrijken zonder dat je huis overvol raakt. Niet voor niets kijken mensen die op zoek gaan naar een nieuwe woning kritisch naar hoeveel opbergruimte er beschikbaar is. Zeker met bijvoorbeeld gezinsuitbreiding kan een huis al snel te klein voelen door alle extra spullen. 

Nutteloze ruimte nuttig maken

Een plek in huis waar vaak loze ruimte ontstaat is onder de trap. Dit is dan ook de ideale plek om opbergruimte te creëren. Je kunt ruimte onder open trap inrichten met bijvoorbeeld een op maat gemaakte kast. Hier kun je ontzettend veel in kwijt, zoals grote voorraden wasmiddel, een stofzuiger of eventueel een uit het zicht gemaakte ruimte voor alle jassen en schoenen. Zelfs de traptreden omtoveren tot lades behoort tot de mogelijkheden.

Het is een plek waar je normaal gesproken zonder erbij na te denken overheen loopt, terwijl hier een schat aan verborgen opbergruimte op je ligt te wachten.

Kastindeling heroverwegen

Een goede manier om meer opbergruimte te maken is door kritisch naar je kastindeling te kijken. Vaak kunnen kleine aanpassingen zoals het toevoegen van extra planken, het plaatsen van opbergmanden of het ophangen van opbergvakken aan de deuren, al een wereld van verschil maken. Gebruik daarnaast ook slimme organisatietools zoals ladeverdelers om alle ruimte in de kasten zo efficiënt mogelijk te benutten. 

Maak gebruik van wandruimte

Wanden bieden vaak onbenutte mogelijkheden voor meer opbergruimte. In plaats van een schilderij aan de muur, kun je ook overwegen om wandplanken te installeren of modulaire systemen die je kunt aanpassen aan je eigen behoeften.

Gebruik ze om boeken, decoratieve items of zelfs keukengerei op te bergen. Kleine ruimtes zoals een hal zijn ideaal om creatieve oplossingen te bedenken voor het ophangen van fietsen, gereedschap of sportuitrusting. Deze kun je met behulp van haken aan de muur bevestigen. Hierdoor houd je meer vloerruimte over en oogt de ruimte groter, terwijl je toch opbergruimte creëert. 

Optimaliseer kelder of zolder

Wanneer je huis beschikt over een kelder of zolder, dan heb je een waardevolle bron van opbergruimte in huis. Maak gebruik van deze ruimtes door ze slim in te richten. Installeer bijvoorbeeld extra planken aan de muur en kies voor zoveel mogelijk kastruimte. Zolders en kelders zijn ideale plekken voor het opbergen van spullen die je niet veel gebruikt, zoals kerstversiering of kampeerspullen.

Maak duidelijke categorieën voor verschillende items, plak labels op dozen zodat je het overzicht bewaard en de ruimte niet alsnog een rommel wordt. Zo kun je het volgende jaar de kerstspullen ook weer eenvoudig van zolder halen.

Multifunctionele meubels

Ook meubelfabrikanten zijn op de hoogte van het feit dat je van opbergruimte nooit genoeg kunt hebben. Meubels die een dubbele taak vervullen, zijn dan ook een geweldige toevoeging als het je ontbreekt aan voldoende plek voor al je spullen.

Denk bijvoorbeeld aan een bedframe met ingebouwde lades, een salontafel met opbergruimte of een bank met ruimte onder de zitting. De spullen zijn uit het zicht, maar wel altijd binnen handbereik. Het beste van beide werelden dus. 

Het maximaliseren van opbergruimte kan een wereld van verschil maken in iedere woning. Door slim na te denken over de indeling van de ruimtes in je huis creëer jij ook binnen de kortste keren een rustige leefomgeving. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan