Woninginrichting Rik 19 oktober 2022

Zó houd jij je vloerkleed als nieuw

Je hebt onlangs een fonkelnieuw vloerkleed in huis gehaald en natuurlijk wil je er nu voor zorgen dat er geen enkel vuiltje op belandt. De herrieschoppers in huis, of dat nu kinderen, huisdieren of andere huisgenoten zijn, worden vanaf nu nauwlettend in de gaten gehouden. Het liefst zou je je nieuwe vloerkleed met je leven bewaken, maar in een huis wordt geleefd en dit zal een impact hebben op het kleed. Van een vertrappeld kleed tot een hardnekkige vlek: het overkomt de allerbesten. Maar niet getreurd, wij hebben enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw voorkleed er stralend en als nieuw uit blijft zien.

3 tips om je vloerkleed als nieuw te houden

In een huis wordt geleefd en daar lijdt een vloerkleed onder. Van ongelukjes met een glas wijn tot vertrappelt worden: een vloerkleed moet het allemaal doorstaan. De grootte of het materiaal van een tapijt zorgt er echter voor dat je een kleed niet zomaar in de wasmachine kan steken om het even op te frissen. Met deze drie tips houd jij je vloerkleed als nieuw:

1. Weg met vlekken

Een ongelukje is snel gebeurd, maar kan nare gevolgen hebben. Zo kan het voorkomen dat er eten, drinken of zelfs  uitwerpselen belanden op jouw vloerkleed. Dit soort vlekken zijn een echte doorn in het oog en zijn vaak enorm moeilijk of zelfs onmogelijk om te verwijderen. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, maar als er zich dan toch een ongelukje voordoet, maak dan niet de fout om meteen te gaan schrobben. Dit heeft vaak een averechts effect en meestal maak je de vlek er alleen maar erger mee. Zodra er iets gemorst wordt op het tapijt, zorg je er best voor dat het vocht zo snel mogelijk geabsorbeerd wordt uit het kleed. Dit kan je doen door voorzichtig te deppen met keukenrol. Afhankelijk van het soort vlek kan je ook werken met bicarbonaat of keukenzout. Je strooit dan een beetje poeder op de vlek en laat dit een tijdje inwerken. Nadien kan je de vlek zo wegstofzuigen.

2. Van een geplet naar een fluffy vloerkleed

Zware meubels of regelmatig heen- en weer geloop kunnen ervoor zorgen dat je vloerkleed geplet geraakt. Of je nu een hoog- of laagpolig vloerkleed hebt of eentje met hoogtevariaties, een geplet vloerkleed verliest grotendeels zijn karakter en ziet er gewoonweg minder mooi uit. Zeg nu zelf, een fluffy vloerkleed ziet er een stuk luxueuzer uit, toch? Je kan een geplet vloerkleed tegengaan door het kleed elk halfjaar 180 graden om te draaien. Zo krijgen meubels en voetsporen niet de kans om zich definitief in het vloerkleed te settelen. Zijn er toch enkele geplette stukjes op het kleed? Neem dan de stofzuiger met het borstel-opzetstukje en zuig stevig tegen de draad in. De haren van het tapijt komen hierdoor weer omhoog, waardoor het vloerkleed er wederom fluffy uit zal zien. Als het niet lukt met de stofzuiger, kan je ook nog steeds een ijsblokje leggen op de geplette stukjes. Naargelang het ijsblokje smelt, trekt het water in de haren waardoor deze gaan zwellen en terug recht zullen gaan staan.

3. Wat met algemeen onderhoud

Je ziet het niet altijd, maar een vloerkleed vangt veel vuil op, gaande van fijn stof, tot haar en ander vuil. Daarom kan het wekelijks een beetje liefde gebruiken. Dit kan je doen door je vloerkleed uit te kloppen en vervolgens even lekker te laten luchten aan de waslijn. Bij een groot en zwaar vloerkleed wordt dit al snel een onmogelijke missie, maar dan kan je je beperken tot een grondige stofzuigbeurt. Door tegen de haren in te zuigen, trek je bovendien de haren weer recht en omhoog. Dit zorgt meteen voor een frisse look. Bij een stofzuiger zitten verschillende opzetstukken, afhankelijk van welk soort tapijt jij hebt, kies je voor de borstel of het gladde opzetstuk. Naast stofzuigen, kan je je vloerkleed ook een wasbeurtje geven. Op TikTok zagen we hier een goede truc voor. Neem een lauwwarme doek met allesreiniger en span deze rond een deksel van een kookpot. Terwijl je het handvat van het deksel vasthoudt, maak je een draaiende beweging. Doe dit over je hele tapijt en zie hoeveel vuil er los komt.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan