Tuin Rik 12 december 2022

Zo kan een hovenier je helpen bij het creëren van de perfecte tuin

Het aanleggen van een nieuwe tuin kan behoorlijk overweldigend zijn. De eerste vraag is vaak al waar je moet beginnen. Er zijn zoveel mogelijkheden als het op tuinontwerp aankomt. Iemand die van zichzelf niet zulke groene vingers heeft ziet door de bomen dus al snel het bos niet meer. Je wilt natuurlijk dat de tuin er sfeervol uitziet, maar ook dat deze praktisch in ingedeeld en de planten op de juiste manier worden geplant. Je kunt zelf aan de slag, maar een goede hovenier kan je ontzettend veel werk uit handen nemen. Dit is vaak wel de moeite waard, zeker als je een volledig nieuwe tuin moet aanleggen.

De juiste kennis in huis

Het grootste voordeel van het inschakelen van een hovenier is dat hij of zijn dingen kan, die je zelf niet kunt. Zo iemand heeft de nodige kennis in huis en heeft daarvoor geleerd. Helaas kiezen steeds meer mensen die weinig onderhoud in de tuin willen voor het aanleggen van tegels. Dat is zonde en ook nog eens slechter voor het milieu. Weet je zelf niet waar je moet beginnen en wil je zo weinig mogelijk onderhoud en toch veel groen in je tuin? Dan heeft een hovenier daar de juiste kennis voor in huis. Het gaat om echt vakwerk en daar heb je nu eenmaal een professional voor nodig. Wil je gebruik maken een hovenier, dan kun je op hovenier.nl terecht voor het zoeken naar een goede specialist bij jou in de buurt.

Waarom kiezen voor een hovenier?

Er zijn verschillende redenen waarom je gebruik kunt maken van een hovenier. De voornaamste reden is natuurlijk omdat je zelf meestal weinig verstand hebt van tuinaanleg. Zeker bij een nieuwbouwwoning kan een tuin laten aanleggen door een hovenier geen overbodige luxe zijn. Je begint daarbij echt vanaf het begin, een lege kale plek vol aarde waar je iets van moet zien te maken. Als leek is het lastig om daar doorheen te kijken. Een hovenier heeft de juiste kennis in huis om die kale plek om te toveren tot een echte, bloeiende tuin met een logisch ontwerp. Maar ook wanneer je je huidige tuinontwerp wilt aanpassen of volledig om wilt gooien heb je een hovenier nodig.

Wat kan een hovenier voor je betekenen? 

Het moge dus duidelijk zijn dat een hovenier veel voor je kan betekenen. Maar welke werkzaamheden voeren ze precies uit? Ze ondersteunen je in het hele proces. Dat begint dus al bij het ontwerpen van je nieuwe tuin:

Tuinontwerp

Bij een hovenier kun je terecht voor het allereerst ontwerp van de nieuwe tuin. Dit kan een heel uitgebreid ontwerp zijn, maar ook een eenvoudige schets. Hierdoor krijg jij als klant een duidelijk beeld van hoe je tuin eruit komt te zien en kun je dus bepalen of je met dit plan door wilt gaan. Doordat de hovenier beschikt over de nodige kennis, kunnen ze in het ontwerp al rekening houden met de juiste indeling en andere aandachtspunten. Ze kijken naar waar bepaalde planten moeten komen te staan en bepalen ook of er voldoende schaduwplekken zijn. Uiteraard denk jij mee in dit proces, het is tenslotte jouw tuin. 

Aanleg van tuin

Na de ontwerpfase komt natuurlijk de aanlegfase. De hovenier kan alles op het gebied van aanleg. Dat begint bij het egaliseren van de grond, waarna de bestrating van een pad of een terras wordt aangelegd. De beplanting wordt aangelegd en het gazon gelegd of gezaaid. Ook kunnen ze helpen bij de aanleg van speciale wensen zoals een vijver, pergola of sfeervolle tuinverlichting. Alles wat in het ontwerp is vastgelegd komt nu tot leven. 

Onderhoud

Wanneer de tuin eenmaal is aangelegd is het daarna belangrijk om ook onderhoud te laten uitvoeren. Ook dit zijn veel verschillende werkzaamheden, zoals het verwijderen van onkruid, snoeien, gras maaien, of reparaties aan betegeling of overkappingen. Dit kan onderdeel zijn van de gehele aanleg van de tuin. Je kunt een hovenier ook structureel of eenmalig inhuren voor alleen het onderhoud van de tuin. Heb je inmiddels zelf de smaak te pakken en doe je zelf al het dagelijkse onderhoud, dan kun je de klussen die je nog niet zo in de vingers hebt over laten aan de hovenier. Bijvoorbeeld het snoeien van hoge bomen in de tuin. Regelmatig onderhoud is belangrijk om je tuin in een optimale staat te houden. Zo geniet jij langer van al het moois om je heen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan