Woninginrichting Rik Feijen 10 november 2021

Zoals het klokje thuis tikt…

Wacht even, heb jij thuis nog een tikkende klok?! Inmiddels zijn bijna alle klokken digitaal en muisstil, maar ik kan me nog goed herinneren dat mijn oma zo’n robuuste staande klok had met goudkleurige klepel die luid heen-en-weer tikte. Die klok sloeg elk uur zo hard dat de hele buurt er wakker van werd. De klok heeft inmiddels misschien een stoffig imago maar dat is absoluut onterecht! Ik neem je mee langs de bijzondere geschiedenis van de klok, we gaan van zonnewijzer tot smartwatch en delen een paar eyecatchers voor het moderne huis. 

Klokkijken met de elementen: van zonnewijzer tot waterklok en zandloper

Eeuwen geleden gebruikten de Egyptenaren en later de Romeinen zonnewijzers om de tijd af te lezen door een stok of langwerpig stuk steen in de grond te plaatsen en te kijken naar het verloop van de schaduw. Maar wat als er even geen zon schijnt? Daar hadden de Grieken dan weer wat handigs op gevonden; de waterklok! In een reservoir of grote kom zat een bepaalde hoeveelheid water, die vervolgens via een klein gaatje druppelde in een tweede bak. Afhankelijk van hoeveel water er was doorgelopen kon men inschatten hoeveel tijd er was verstreken. Vergelijkbaar met de latere zandloper dus! 

Van eco design naar de mechanische en elektrische klok

Met een vogelvlucht gaan we door naar de uitvinding van de mechanische klok, die rond de 10e eeuw werd gedaan door Fransman Gerbert. De klok haalde zijn energie uit gewichten en hierdoor kon veel nauwkeuriger de tijd afgelezen worden dan tot dan toe mogelijk was. Met elke technologische uitvinding werden klokken nauwkeuriger en zo konden ze ook steeds kleiner en handzamer worden gemaakt. Waar je de mechanische klok nog wekelijks of zelfs dagelijks moest opwinden, kon je met de uitvinding van de elektrische klok wel 15 jaar met één (horloge) batterij doen! Begin 20e eeuw zie je dan ook dat klokken en vooral horloges massa geproduceerd worden en door steeds meer mensen worden gebruikt en gedragen. 

‘Hey Siri, hoe laat is het?’

Als we dan ook nog eens de overstap maken van analoge naar digitale klokken komt de wereld steeds meer binnen handbereik. Wat dacht je van de wekkerradio, waarmee je wakker gemaakt werd met muziek van je favoriete radiostation. Of kijk naar de smartwatch, waarmee je zelfs kunt bellen en appen! De nieuwste horloges zijn draagbare computers geworden waarmee je ontelbaar veel meer kunt doen dan alleen de tijd aflezen. Daarnaast zijn horloges een echt statussymbool geworden; met het laatste design van je favoriete modehuis of de nieuwste upgrade van je smartwatch laat je zien wat jouw identiteit is. 

Van het kastje naar de muur

Door de immense technologische vooruitgang en de mogelijkheid om de hele wereld binnen handbereik (zelfs letterlijk om je pols!) te hebben, zien we de klok langzaam uit het interieur verdwijnen. Thuis zijn de voornamelijk witte muren gevuld met een immense tv en een paar designposters. Maar wij pleiten voor de terugkomst van de klok en gunnen hem een prominente plek aan de muur! Voor elk type interieur is een bijpassende klok te vinden, die juist jouw unieke gevoel voor stijl laat zien.

  1. Voor als een waterklok of zandloper je iets te ingewikkeld is maar je wel graag wat natuur in huis wilt halen; een houten klok met echt mos.

  2. Een moderne upgrade van die ouderwetse en luid tikkende slingerklok.

  3. Een moderne design klok geeft een chique uitstraling op donkere muren. Een echte eyecatcher!

  4. Of wat dacht je van een moderne koekoeksklok voor een speelse twist.

  5. Ga voor een stoere industriële klok waarbij je het mechanisme ziet.

  6. Zo modern mogelijk? Ga dan voor een strakke digitale wandklok.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan