Nieuws Anne Fleur Kolthof 16 juni 2023

Alles wat je moet weten over energie voor je nieuwe woning

Als je gaat verhuizen, komt daar veel bij kijken. Een van de belangrijkste zaken die je moet regelen, is de energievoorziening voor je nieuwe woning. Veel mensen vinden het een lastig onderwerp en weten niet goed waar ze moeten beginnen. Daarom schijnen wij wat meer licht op de zaak en vertellen we je alles wat je moet weten over energie voor je nieuwe woning.

Energielabel

Het eerste waar je aan moet denken als het gaat om energie voor je nieuwe woning is het energielabel. Dit label geeft informatie over hoe energiezuinig een huis is en welke maatregelen er genomen kunnen worden om de woning nog zuiniger te maken. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer zuinig en G staat voor zeer onzuinig.

Sinds 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben bij verkoop of verhuur van een woning. Als koper of huurder kun je zo inzicht krijgen in de energieprestaties van het huis dat je wilt betrekken. Zo kun je inschatten hoe hoog je energierekening zal worden en bepalen welke investeringen nodig zijn om het huis duurzamer te maken.

Energieleveranciers vergelijken

Als het gaat om energievoorziening voor je nieuwe woning, kun je kiezen uit verschillende leveranciers. Het loont zeker de moeite om deze leveranciers met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Energie vergelijken kun je heel eenvoudig online doen. Je kun dan invullen wat jouw wensen zijn qua stroom en gas, en krijgt direct te zien welke leverancier het voordeligst is. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de duurzaamheid van de energie die geleverd wordt en op het soort contract.

De meeste energieleveranciers bieden drie soorten contracten aan: vast, variabel en dynamisch.

Een vast energiecontract houdt in dat je gedurende een bepaalde periode dezelfde prijs betaalt voor je gas en elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld voor één of twee jaar zijn. Het voordeel hiervan is dat je zekerheid hebt over de kosten en niet wordt verrast door plotselinge prijsstijgingen. Het nadeel is echter dat je ook niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen.

Bij een variabel energiecontract kunnen de tarieven gedurende het jaar veranderen op basis van de marktomstandigheden. Dit kan betekenen dat je soms minder betaalt, maar ook dat de kosten hoger kunnen uitvallen dan wanneer je een vast contract zou hebben afgesloten. Een variabel contract kan daarom aantrekkelijk zijn als je verwacht dat de energieprijzen gaan dalen.

Een dynamisch energiecontract is een combinatie van beide bovengenoemde opties. Hierbij worden de tarieven periodiek aangepast aan de hand van ontwikkelingen op de markt, maar wel binnen bepaalde grenzen die vooraf zijn afgesproken met de leverancier. Zo ben je flexibel en kun je profiteren van prijsdalingen, maar heb je toch wat meer zekerheid dan bij een volledig variabel contract.

Welk type contract het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Het is in ieder geval verstandig om goed te kijken naar de verschillende aanbiedingen en contractvoorwaarden voordat je een keuze maakt. Zo kun je het meest geschikte energiecontract vinden dat past bij jouw wensen en behoeften.

Wat zijn de grootste stroomvreters in huis?

Als je gaat verhuizen, is het goed om te weten wat de grootste stroomvreters in huis zijn. Hiermee kun je namelijk eenvoudig besparen op je energierekening. De grootste stroomverbruikers zijn:

  1. Verlichting: door het gebruik van led-lampen kun je flink besparen op je energierekening.

  2. Televisie: moderne televisies hebben een laag verbruik, maar als ze onnodig aan blijven staan kan dit alsnog flink oplopen.

  3. Koelkast en diepvriezer: zorg dat deze goed gevuld zijn en regelmatig schoongemaakt worden voor een optimaal functioneren en zo laag mogelijk verbruik.

  4. Wasmachine en droger: was op lagere temperaturen en gebruik indien mogelijk een droogrek in plaats van een droger.

Wat kun je doen om te besparen?

Tot slot nog een aantal tips om te besparen op kosten van energie voor je nieuwe woning:

  1. Isoleer je woning: goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.

  2. Zet apparaten uit als ze niet gebruikt worden: denk hierbij aan televisies of computers.

  3. Maak gebruik van tijdschakelaars voor lampen: zo hoef jij niet meer na te denken over wanneer de lampen aan moeten staan.

  4. Kies voor duurzame alternatieven: denk hierbij aan zonnepanelen of een warmtepomp.

Kortom, check het energielabel, vergelijk energieleveranciers en weet wat de grootste stroomvreters in huis zijn. Door bewust om te gaan met energie kun je flink besparen op je energierekening en draag je bij aan een duurzamere wereld!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan