Bart Pype 3 september 2020

Bouwvergunning aanvragen of niet?

Heb je (ver)bouwplannen? Dan moet je in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Als je een vergunning krijgt heb je van de overheid toestemming om de verbouwing uit te voeren. Maar je hoeft niet voor alle verbouwingen of aanpassingen een vergunning te hebben. In sommige gevallen is het alleen verplicht om een melding te maken. Voor welke verbouwingen moet je wel een vergunning aanvragen en hoe doe je dit? Je leest het in deze blog!

Wanneer een omgevingsvergunning nodig?

Je hoeft niet voor alle verbouwingen en aanpassingen een vergunning aan te vragen. Over het algemeen kunnen we stellen dat je een vergunning nodig hebt wanneer je iets aan de constructie van het huis wilt aanpassen. Bijvoorbeeld bij een aanbouw, een draagmuur verwijderen of het aanleggen van een dakterras. Dit zijn nogal grote veranderingen aan het huis en dat is ook de reden dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Het is belangrijk dat iedereen veilig in zijn woning kan wonen. Daarom toetst de gemeente jouw verbouwplannen aan veiligheids- en milieu-eisen. Bij wat kleinere aanpassingen zoals een overkapping plaatsen of een dakkapel of zonnepanelen laten plaatsen is het aanvragen van een vergunning niet nodig. Natuurlijk moet je je ook hierbij wel aan de regels in het Bouwbesluit houden.

Wil je checken of je voor jouw verbouwing een vergunning nodig hebt? Via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kun je zien of je voor jouw (ver)bouwplannen een vergunning moet aanvragen.

Wel of geen vergunning?

De Vergunningscheck laat zien of je voor jouw plannen een omgevingsvergunning nodig hebt. Maar er kan ook een andere uitkomst zijn, namelijk de meldingsplicht. Dit betekent dat je de verbouwing kunt doorzetten maar dat je hiervan wel een melding moet maken bij de gemeente. Dit kun je via de website van het Omgevingsloket doen.

Omgevingsvergunning aanvragen

Wanneer je een vergunning wilt aanvragen heb je een aantal zaken nodig, zoals de bouwtekeningen en de sterkteberekeningen. Deze documenten moet je bij de aanvraag inleveren. De aanvraag kun je online doen bij het Omgevingsloket of schriftelijk. Op de website van het Omgevingsloket vind je precies terug welke documenten je moet uploaden. Als je de aanvraag hebt gedaan controleert de gemeente of jouw verbouwing past binnen de regels van het bestemmingsplan in jouw buurt, de regels in het Bouwbesluit en de voorwaarden over hoe de bebouwing in de gemeente eruit moet zien. Binnen maximaal 8 weken krijg je bericht over het besluit. Wordt de aanvraag afgewezen ben je het hier niet mee eens? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken.

Check bij verbouwplannen dus altijd of je een omgevingsvergunning nodig hebt en aan welke regels en richtlijnen de verbouwing moet voldoen. Zo weet je zeker dat jouw plannen ongestoord door kunnen gaan!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan