Bart Pype 28 maart 2020

De WOZ Waarde in 2020

Ben jij huiseigenaar? Dan is een paar weken geleden de WOZ-waarde ook bij jou op de deurmat gevallen. In deze jaarlijkse brief van de gemeente vind je de geschatte marktwaarde op 1 januari van het voorgaande jaar. In de brief van 2020 staat dus de waarde van de waardepeildatum op 1 januari 2019. Wat zegt de WOZ-waarde precies, hoe wordt deze bepaald en wat als je het er niet mee eens bent?

WOZ-waarde

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) regelt het bepalen van de waarde van onroerende zaken in Nederland. Op deze manier wordt bij iedereen op dezelfde manier belasting geheven, wel zo eerlijk. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het berekenen van de belasting voor waterschap, gemeentelijke belastingen en de Belastingdienst. Daarom is het belangrijk dat deze waarde zo accuraat mogelijk is. De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald op basis van de geschatte marktwaarde, de grootte, inhoud en ligging van de woning, bouwjaar, woningtype en perceeloppervlakte. Ook het onderhoudsniveau en de kwaliteit van het huis spelen een rol in het bepalen van de waarde.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

De WOZ-waarde wordt gebruikt als uitgangspunt voor het berekenen van een aantal belastingen. Ook kan de WOZ-waarde een rol spelen bij de onderhandelingen op het moment dat je je huis wilt verkopen. Het is dus belangrijk dat de WOZ-waarde die de gemeente toekent klopt. Een te hoge WOZ-waarde kan namelijk als gevolg hebben dat je te veel belasting moet betalen. Vind jij dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is? Dan kun je hier bezwaar tegen maken. Dit doe je door het taxatieverslag bij jouw gemeente op te vragen. Hierin staat hoe de WOZ-waarde tot stand is gekomen. Ook staan hierin de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Daarnaast kun je bij het WOZ-waardeloket gratis de waarde van andere huizen opvragen.  Zo kun je dus uitzoeken of de waarde van jouw huis op de juiste manier is berekend. Op basis van deze gegevens kun je jouw bezwaar opmaken bij de gemeente. Vervolgens zal de gemeente hierover uitspraak doen. Wil jij bezwaar maken? Doe dit dat binnen 6 weken nadat de WOZ-waarde is opgemaakt. Hierna staat de WOZ-waarde vast. Als je bezwaar wilt maken kun je dit natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook de hulp van een gespecialiseerd bureau inschakelen. Vaak doen bureaus dit gratis en wanneer de gemeente inderdaad een verkeerde WOZ-waarde heeft berekend betalen zij voor de kosten.

Heb jij vragen over de WOZ-waarde van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan