Nieuws Rik 22 december 2022

Dit zijn 7 dingen die je kunt doen om een duurzaam huishouden te creëren

Het Nederlandse huishouden is door de jaren heen veel veranderd. Daarbij hebben we als makelaars gemerkt dat momenteel de grootste trend is dat men duurzamer wil leven. Dit is zeker geen slechte ontwikkeling, want hierdoor zorgen we ervoor dat onze planeet minder onder druk komt te staan. Maar hoe zorg je ervoor dat je een duurzaam huis krijgt? In deze blog vertellen we je over de 7 dingen die je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen. Op deze manier heb je ook binnen mum van tijd een huishouden dat als duurzaam mag worden omschreven. 

Huur huishoudelijke apparaten

In de eerste plaats kun je een duurzaam huishouden creëren door huishoudelijke apparaten te huren in plaats van kopen. Er bestaan namelijk vele diensten zoals Blue Movement waarbij je dit soort apparaten kunt huren. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens de huishoudelijke apparaten die je hebt gekocht, moet weggooien voor een nieuwe versie. In plaats daarvan huur je simpelweg nieuwe apparaten en zal de verhuurder een duurzame oplossing vinden voor de wat oudere apparaten. Dit is dan ook zeker een handig iets om toe te passen wanneer jij een huis wilt hebben dat duurzamer is. Lees meer over Blue Movement en handige kortingscodes voor deze dienst om je duurzame doelstellingen te behalen.

Sorteer en scheid je afval

Ten tweede is het belangrijk dat je afval goed sorteert en scheidt. Er zijn verschillende soorten afval die allemaal apart moeten worden ingezameld. Er bestaan bijvoorbeeld recycling-inzamelpunten waar je karton, glas, plastic en andere materialen apart kunt inzamelen. Hierdoor zorg je ervoor dat er minder afval in de openbare container terecht komt en wordt het recyclen van afval gestimuleerd. Op deze manier maak je jouw huishouden een stuk duurzamer.

Benut groene energiebronnen

Verder is het ook mogelijk om groene energiebronnen te benutten. Denk hierbij aan zonnepanelen, windmolens of waterkrachtcentrales. Door deze technologieën toe te passen als energie voor je huishouden, zorg je ervoor dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Vanzelfsprekend is het lastig om thuis windmolens of een waterkrachtcentrale te hebben. Echter, door voor groene stroom te kiezen, verminder je ook de impact op het milieu en onze planeet.

Kies voor duurzaam meubilair

Als vierde stap is het belangrijk om duurzaam meubilair te kiezen voor je huishouden. Kijk dus bij het aanschaffen van meubels goed naar de materialen waarvan het gemaakt is. Kies hierbij bij voorkeur voor duurzame materialen zoals mangohout of bamboe. Deze materialen gaan veel langer mee dan bijvoorbeeld plastic. Ook kun je ervoor kiezen om tweedehands meubels te gebruiken in plaats van alles opnieuw te laten maken. Dit vermindert de productie van nieuwe materialen en helpt zo mee om het milieu te beschermen.

Gebruik minder water

We staan er vaak niet bij stil, maar het is ook mogelijk om minder water te gebruiken in je huishouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van een waterbesparende douchekop, het opvangen en gebruiken van regenwater voor je tuin, of het aansluiten van waterbesparende apparaten zoals een wasmachine of koelkast. Door dit toe te passen maak je jouw huishouden een stuk duurzamer.

Eet waar mogelijk biologisch

Ten zesde is het ook belangrijk om biologisch te eten. Biologische producten en voedingsmiddelen worden namelijk geproduceerd zonder pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is het ook veel beter voor het milieu en komen er minder schadelijke stoffen in het grondwater en de lucht. Kies dus waar mogelijk voor biologische producten en maak op deze wijze jouw huishouden een stuk duurzamer. Vanzelfsprekend gaat dit een stuk lastiger wanneer je een beperkt budget hebt, maar kijk hierin wel naar de mogelijkheden.

Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Tot slot is het ook belangrijk om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Kies hierbij voor middelen die gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten en geen giftige stoffen bevatten. Hierdoor voorkom je dat er chemische stoffen in het milieu worden losgelaten en draag je op deze manier bij aan een duurzamer huishouden. Wanneer je dus op zoek bent naar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, is het zaak om hier goed naar te kijken.

Al met al zijn er dus verschillende stappen die je kunt nemen om een duurzaam huishouden te creëren. Ga er eens goed voor zitten en kijk welke stappen in jouw specifieke situatie mogelijk en gewenst zijn. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je huishouden een stuk duurzamer wordt. Denk hierbij ook aan lange termijn doelstellingen en zoek naar manieren om je energiegebruik te verminderen. Zo draag je actief bij aan het behoud van onze planeet!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan