Huis verduurzamen
Je huis duurzamer maken is niet alleen goed voor het milieu, het is ook voordelig voor jou. Met een duurzame woning bespaar je energiekosten, verhoog je het wooncomfort en je woont milieubewust. Zeker wanneer je in een oudere woning woont loont het om je huis een upgrade te geven. Dit betekent namelijk dat je ook een hogere prijs kunt vragen als je het huis verkoopt. Maar waar begin je met het verduurzamen van je huis en wat zijn de mogelijkheden? Wij hebben vier manieren voor je op een rij gezet.
Spouwmuur en dak isoleren
Je huis isoleren is een belangrijke eerste stap naar een duurzamere woning. Zonder goede isolatie hebben andere duurzame maatregelen een stuk minder effect. Het isoleren van je spouwmuren en het dak reduceert het warmteverlies van je woning in de winter. In de zomer blijft je huis koeler doordat de warmte het huis niet binnendringt. Woningen van vóór 1975 hebben vaak een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie. Door de spouwmuur op te laten vullen zorg je ervoor dat je minder warmte verliest door je muren. Hiermee bespaar je dus kosten. Bovendien is de terugverdientijd van deze investering met 2 tot 5 jaar relatief snel. Heb je een zolder met schuin dak dat niet geïsoleerd is? Dan verlies je hier veel warmte. Warme lucht stijgt namelijk op en zonder isolatie kan de warmte heel makkelijk naar buiten door het zolderdak.
HR++ glas
HR++ glas of triple glass zorgt ervoor dat er geen tocht meer door de ramen je huis binnenkomt. Dit glas isoleert beter dan enkel glas en dubbel glas. Tussen de twee (of drie bij triple glass) lagen glas zit een isolerende laag lucht die uit edelgas bestaat. Ook heeft het glas aan één kant een coating die extra goed isoleert. Een bijkomend voordeel van dit glas is dat er ook minder geluid van buiten naar binnen komt.
Zonnepanelen
Als je isolatie in orde is kun je eventueel verder met andere duurzame maatregelen. Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Hiervoor hoeft niet altijd de zon te schijnen, ook op bewolkte dagen wekken de zonnepanelen elektriciteit op. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van je verbruik en het aantal personen in je huishouden. De aanschaf van zonnepanelen heeft als voordeel dat je meteen begint met het terugverdienen van je investering. Je huis maakt namelijk direct gebruik van de opgewekte energie waardoor je energierekening lager uitvalt.
Warmtepomp
Als je huis goed geïsoleerd is en je hebt zonnepanelen op je dak, dan is een warmtepomp een slimme volgende stap. Met een warmtepomp kun je (gedeeltelijk) je huis verwarmen zonder aardgas te gebruiken. Hiermee verminder je jouw impact op het klimaat dus aanzienlijk. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. De warmtepomp verbruikt wel stroom, dus je stroomverbruik zal toenemen terwijl je gasverbruik afneemt. Er zijn verschillende warmtepompen. Een hybride warmtepomp gebruik je naast je cv-ketel. Deze warmtepomp verzorgt voor een groot deel de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen aan op het moment dat het heel koud is en als je warm water gebruikt in de badkamer en keuken. Je gasverbruik daalt hierdoor dus flink. Deze pomp is geschikt voor huizen waarvan het dak, de vloer, spouwmuren en ramen geïsoleerd zijn. Financieel gezien is deze pomp het aantrekkelijkst, omdat deze pomp relatief goedkoper is dan het alternatief. Een volledige warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water. Door ook elektrisch te koken woon je met deze warmtepomp volledig gasloos. Het is voor een volledige warmtepomp belangrijk dat je huis zeer goed geïsoleerd is.
Subsidie
Duurzame maatregelen brengen behoorlijk wat kosten met zich mee. Op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er verschillende subsidies voor isolatie en energiebesparende investeringen. Zo is er een landelijke subsidie voor de isolatie van dak, gevel, vloer en ramen waarmee je ongeveer 20% van de kosten terug kunt krijgen. Ook is er een landelijke subsidie voor warmtepompen. Daarnaast kun je via de Belastingdienst de btw van je zonnepanelen terugvragen. Dat scheelt je dus 21%.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan