Anne Fleur Kolthof 18 april 2024

Een keuken uitzoeken voor je nieuwbouwwoning: hier moet je aan denken

Een nieuwbouwwoning is als een blanco canvas, klaar om te worden ingericht volgens jouw wensen. Dat geldt ook voor je keuken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dat kan het ook lastig maken. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het aanschaffen van een keuken. In dit artikel helpen we je op weg.

Inspiratie opdoen

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je hem helemaal volgens je eigen stijl kunt inrichten. Dat geldt dus ook voor de keuken. Begin daarom met het opdoen van inspiratie. Blader door magazines, kijk naar websites en bezoek showrooms om een idee te krijgen van de verschillende stijlen, materialen en opstellingen die er mogelijk zijn. Denk erover na hoe je je keuken wil gebruiken. Ben je een keukenprins(es) die veel kookt, of heb je een keuken nodig die vooral praktisch en efficiënt is? Maak een plattegrond van je keukenruimte en bepaal de gewenste opstelling.

Keukenstijlen

Er zijn diverse keukenstijlen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bepaal wat het beste bij je past. Moderne keukens zijn minimalistisch, er wordt veel gebruikgemaakt van glas, staal en hoogglans. Landelijke keukens zijn gezellig. Je vindt in deze keukens veel hout en natuurlijke materialen. Minimalistische keukens zijn eenvoudig en functioneel. Ze hebben weinig overbodige details. De Scandinavische keukenstijl is licht en fris met veel wit en hout. Industriële keukens zijn stoer, robuust en met veel beton en metaal.

Bepaal je budget

Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan je keuken. Is je budget niet zo groot, dan is het goed om te weten dat er ook goedkope complete keukens zijn. Ook showroommodellen zijn vaak goedkoper. Tenslotte kun je ook nog kiezen voor een tweedehands keuken als je maar een klein budget hebt. Wat je ook kiest, het is in ieder geval belangrijk om een realistisch budget op te stellen, waarbij je rekening houdt met de kosten van materialen, apparatuur, installatie en eventuele verbouwing.

Materialen

De keuze van materialen is belangrijk voor de uitstraling en duurzaamheid van je keuken. Denk na over de buitenkant van je keuken, het werkblad, grepen en (inbouw)apparatuur. Populaire materialen voor nieuwbouwwoningen zijn greeploze keukens, composiet werkbladen en keramische tegels.

Apparatuur

Kies keukenapparatuur die past bij je budget en kookgewoontes. De meeste keukens hebben een kookplaat, een oven, een afzuigkap, een koelkast en een vaatwasser als inbouwapparatuur. Denk bij het kiezen van de apparatuur aan functionaliteit, energieverbruik en gebruiksgemak. Inbouwapparatuur is populair in nieuwbouwwoningen, omdat het een strakke en moderne uitstraling geeft.

Installatie

Ook bij de installatie van je nieuwe keuken komt het een en ander kijken. Bij een nieuwbouwwoning hoeft de oude keuken niet eerst gedemonteerd te worden. De installatie van je nieuwe keuken kun je het beste laten uitvoeren door een keukenmonteur. De installatie van een keuken kan een paar dagen tot een week duren, afhankelijk van de complexiteit van de keuken.

Bezoek keukenwinkels

Bezoek verschillende keukenwinkels om offertes aan te vragen. Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit, service en garantievoorwaarden. Vraag om een 3D-visualisatie van je keuken, zodat je een goed beeld krijgt van hoe deze eruit komt te zien in jouw ruimte. Ga je offertes aanvragen, vraag dan om een specificatie. Krijg je korting dan is het belangrijk dat deze zichtbaar is in procenten en niet in bedragen. Bij bedragen is het lastig om te bepalen wat deze korting betekent. Daarnaast is het onoverzichtelijk.

Onderhandelen

Bij een keukenzaak kun je vaak onderhandelen over de prijs. Geef aan dat je bij meerdere keukenzaken aan het kijken bent en meerdere offertes heb opgevraagd. Laat merken dat je geen haast hebt bij het maken van je keuze. Wist je dat het beste moment om een keuken te kopen in het tweede deel van de maand is? De keukenadviseur kan dan wellicht zijn targets nog halen. Heeft hij een slechte maand, dan zal hij eerder bereid zijn om te zakken met de prijs.

Keukencoach

Kom je er moeilijk alleen uit? Dan kun je ook een keukencoach inschakelen. Een keukencoach is een onafhankelijke expert die je helpt bij het uitzoeken en realiseren van je droomkeuken. De keukencoach kan je veel werk uit handen nemen. Je hoeft zelf geen offertes te vergelijken of afspraken te maken. Hij of zij begeleidt je bij het hele traject. Van inspiratie tot installatie. Een keukencoach kan je ook tips geven om geld te besparen op apparatuur en installatie. Daarnaast kan hij of zij je helpen bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van stijl, materialen en indeling.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan