- Nieuws
- Laadpaal bij je nieuwe woning laten plaatsen: wat moet je weten?
Laadpaal bij je nieuwe woning laten plaatsen: wat moet je weten?
Heb je een nieuwe woning gekocht of ben je op zoek naar een nieuw huis en wil je een laadpaal aan of bij je huis laten installeren voor een elektrische auto? Er is steeds meer vraag naar laadpalen in Nederland, nu men vaker kiest voor elektrisch rijden en dat is met oog op de vele voordelen niet voor niets het geval.
Tegelijkertijd is er wel een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. Denk aan het kiezen voor de juiste laadpaal tot eventuele vergunningen waar je aan moet denken. In dit artikel vertellen we je graag meer over het plaatsen van een laadpaal bij je nieuwe woning en wat daar zoal bij komt kijken.
Genoeg vermogen? Check altijd eerst de aansluiting van je elektriciteit
Het hebben van een eigen laadpaal is ideaal wanneer je over een elektrische auto beschikt. Maar: voordat je er eentje laat installeren, is het een must om te controleren of de aansluiting van elektriciteit in je woning over voldoende vermogen beschikt. Het is goed om te weten dat een laadpaal een sterke aansluiting nodig heeft; zo heb je meestal een 3-fase aansluiting wanneer je je elektrische auto snel op wil laden (11 kW of hoger). Veel bestaande huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting met minder vermogen.
Zo’n aansluiting biedt voldoende capaciteit voor het laden van andere voertuigen, zoals elektrische fietsen. Elektrische fietsen, die nu overigens ook helemaal hip zijn bij alle leeftijden, beschikken namelijk over een veel minder zware accu met lichtere laders. Neem bijvoorbeeld de NC SSC04GNT lader: deze beschikt over een capaciteit van slechts 2 Ampère en een output van 29.2 V. Wil je echter een elektrische auto opladen? Dan is de kans groot dat je je aansluiting moet laten verzwaren door je netbeheerder. Dit kan even duren, dus doe dit op tijd.
Ga voor de juiste laadpaal die bij je auto en wensen past
Zit het eenmaal goed met de aansluiting, dan is het tijd om een laadpaal uit te zoeken. Hoewel dit geen moeilijk proces is, is er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Er zijn door de jaren heen namelijk heel wat laadpalen op de markt gekomen. Denk onder andere aan de onderstaande punten:
Laadsnelheid van de laadpaal: laadpalen komen met verschillende soorten laadsnelheden. Afhankelijk van je auto en natuurlijk de capaciteit van je aansluiting heb je de keuze uit laadpalen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en hoger. Op het moment is 22 kW de hoogst mogelijke laadsnelheid. Met zo’n laadpaal laad je namelijk tot 8 keer sneller dan via een stopcontact.
Opbouw van de laadpaal: kijk ook naar de opbouw van de laadpaal. Mocht er namelijk een bepaald onderdeel kapot gaan, dan is het wel prettig om te weten dat je alleen dit deel kunt vervangen in plaats van de hele paal. In dit geval is het vaak beter om te kiezen voor laadpalen van A-merken, omdat die over betere onderdelen beschikken.
Slimme functies van laadpaal: waar je ook nog naar kunt kijken, is naar de functies van een laadpaal. Veel moderne laadpalen kun je bijvoorbeeld bedienen via een app, via waar je ook een inzicht krijgt in je energieverbruik. Dat is wel zo handig nu de tarieven op de energiemarkt constant wisselen.
Kijk naar toekomstbestendigheid: omdat de technologie voor elektrische auto’s zich snel ontwikkelt, is het zeker nodig om voor een laadpaal te gaan die voorbereid is op toekomstige elektrische voertuigen. Deze kunnen bijvoorbeeld een hogere laadsnelheid aan of beschikken over meer geavanceerde functies.
Kies een goede plek voor je nieuwe laadpaal aan huis
Een punt waar veel mensen niet meteen aan denken, is de plek waar de laadpaal moet komen. Het is belangrijk om een goede plek uit te kiezen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de laadpaal. Kijk bijvoorbeeld naar de afstand tot je auto bij het plaatsen van de paal, maar ook naar de aansluiting in je meterkast. Moet er daar nog wat aan veranderd worden?
Mocht je over een eigen oprit beschikken, dan is dat de beste optie voor een laadpaal. Daar kun je immers gemakkelijk zelf parkeren en tegelijkertijd je auto opladen, zonder dat je andere mensen of auto’s in de weg staat. En wist je dat de afstand tot de meterkast ook van belang is? Het is het beste wanneer de auto in de buurt van de meterkast staat. Anders moeten er nog extra kabels worden gelegd in de grond. Kijk hier dus goed naar.
Controleer of er een vergunning nodig is voor laadpaal
Tot slot is het goed om te weten dat er op sommige plekken in Nederland een vergunning moet worden aangevraagd wanneer je een laadpaal bij je huis wil laten plaatsen. Dit is vooral het geval wanneer je zo’n laadpaal aan de straatkant wil hebben. Check daarom voor het kiezen en aanschaffen van een laadpaal of er in jouw gemeente dergelijke vergunningen nodig zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Laat je de laadpaal op eigen terrein plaatsen, bijvoorbeeld op je oprit? Dan hoef je bij de meeste gemeenten geen vergunning aan te vragen. Het is echter goed om te weten dat dit per locatie kan verschillen, dus het kan zeker geen kwaad om dit te controleren. Meestal weet een installateur van een laadpaal ook wel meer over de regels in de gemeente waar je een nieuwe woning koopt.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan