DienstenHuizenmarkt Rik 14 december 2022

Hoe lang duurt overdracht huis bij de notaris?

Heb je bij het kopen van een nieuwe woning de koopovereenkomst al bij de notaris getekend, dan is het nu aan de notaris om de overdracht te regelen. Tijdens de overdracht ontvang je de sleutels van het pand, maar hoeveel tijd neemt dit precies? Hieronder kom je te weten hoe lang de overdracht van een huis gemiddeld duurt bij de notaris. 

De overdracht van een huis

De overdracht is het document dat aangeeft wie de officiële eigenaar van het pand is en wordt uitgereikt bij de wisseling van eigenaar. Bij de overdracht komt wat papierwerk kijken, wat één dag tot een aantal weken bij de notaris kan duren. Zaken zoals de aanvraag van een hypotheek of krediet bij een bank spelen een grote rol bij hoe lang de overdracht van een huis duurt. 

Wanneer is de overdracht?

Zodra het voorlopig koopcontract door de nieuwe koper is getekend kan de overdracht starten. In de meeste gevallen zitten er maximaal 6 weken tussen de tijd dat koper en verkoper beiden hebben afgestemd. We moeten onderscheid maken tussen de volgende twee zaken als een huis gekocht/verkocht wordt: 

  • Kopen bestaand huis: Er moet een standaard en een laatste inspectieronde plaatsvinden voordat de woning gepasseerd wordt. Dit kan enige dagen tot weken in beslag nemen.

  • Kopen nieuw huis: Er hoeft slechts één uitgebreide inspectieronde plaats te vinden waardoor de overdracht sneller plaats kan vinden.

Laatste inspectieronde

Bij een bestaande woning moet voor de overdracht nog een laatste inspectieronde uitgevoerd worden. Deze inspectie dient ter controle om te checken of de verkoper het pand volgens afspraak achterlaat. Zijn er na de inspectieronde verborgen gebreken ontdekt, dan wordt er samen overlegd hoe deze gebreken opgelost worden.

De overdracht zelf

Is de woning na de laatste inspectieronde goedgekeurd, dan kan de notaris het huis passeren. Tijdens de overdracht van het huis moeten zowel de koper als de verkoper van het huis aanwezig zijn. Bij afwezigheid kan de notaris echter gevolmachtigd worden. Het passeren van het huis zelf neemt maximaal 30 tot 60 minuten in beslag. Hierbij worden een leveringsakte en vaak ook een hypotheekakte getekend.

Schakel professioneel advies in

Laat het werk aan een echte deskundige over en huur een betrouwbare makelaar in die goed kwaliteit levert. Je kunt verschillende topmakelaars vinden in Nederland die je kunnen adviseren over zaken omtrent het verkopen van je woning en over de overdracht.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan