Anne Fleur Kolthof 13 maart 2024

Hoe werkt het aankoopproces van een woning?

Als je van plan bent om een woning aan te kopen, dan ga je geen impulsieve beslissing nemen. Het is namelijk een belangrijke beslissing die een impact heeft op de rest van je leven. Daarom is er ook sprake van een zogenaamd aankoopproces en koop je niet zomaar even in een uurtje een huis.

Ben je nu nog aan het huren en ga je binnenkort je eerste huis kopen? Of woon je nog bij je ouders en ga je direct kopen i.p.v. huren? Dan is het raadzaam om dit artikel door te lezen, want dan ben je al een beetje op de hoogte van het algehele aankoopproces.

Fase 1: oriënteren

De eerste fase is de zogenaamde oriëntatiefase. In deze fase ga je nog geen grote beslissingen nemen, maar daarentegen echt oriënteren. In de oriëntatiefase breng je allereerst je wensen in kaart. Aan welke eisen moet de woning volgens jou voldoen? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat er duurzame maatregelen zijn genomen en er bijvoorbeeld een infrarood paneel in de woonkamer aanwezig is?

In de oriëntatiefase houd je je niet alleen bezig met de binnenkant van de woning, maar ook met de algehele locatie. Als je jonge kinderen hebt, dan wil je dat er een basisschool in de buurt is. Heb je pubers in huis? Dan is het fijn als ze niet te ver naar hun middelbare school hoeven te fietsen. En hoe zit het met je hobby's? Ben je dol op tennissen of voetballen? Dan moet er natuurlijk wel een vereniging in de buurt zijn.

Fase 2: advies inwinnen

Je weet wat je wensen zijn en vervolgens heb je de hulp van experts nodig. Vrijwel iedereen heeft immers een specifiek droomhuis voor ogen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook betaalbaar is.

In fase 2 schakel je een hypotheekadviseur in. Je bespreekt met de adviseur onder meer hoe je financiën eruitzien. Vervolgens bespreek je welk hypotheekbedrag mogelijk is met de, eventueel gezamenlijke, maandelijkse inkomsten. Een hypotheekadviseur gaat voor jou aan de slag en zoekt een hypotheek die helemaal bij je past.

Maar je hebt in fase 2 ook advies van andere experts nodig. Veel mensen die een woning op het oog hebben, schakelen een makelaar in. Een goede aankoopmakelaar weet alles van huizen en die kan je ondersteunen bij het aankoopproces. De makelaar gaat bijvoorbeeld mee naar bezichtigingen en bekijkt alles kritisch. Vervolgens kan de makelaar ook voor jou bieden en onderhandelen.

Fase 3: de administratieve zaken afhandelen

Heb je een bod op een woning uitgebracht en is deze geaccepteerd? Dan kun je niet zomaar in de woning trekken. Eerst moet je allerlei administratieve zaken afhandelen. Je moet onder meer een koopcontract ondertekenen, officieel een hypotheek afsluiten en ook een afspraak bij de notaris maken. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan