Huis verkopen? Vergeet het energielabel niet
Wil jij je huis binnenkort gaan verkopen? Dan ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Een energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is. Als de woning van eigenaar wisselt moet de verkoper het energielabel overhandigen aan de koper. Wat een energielabel precies aangeeft, wat het verschil is tussen een voorlopig en definitief label en hoe je er een voor jouw huis aanvraagt leggen we hier aan je uit.
Waarom een energielabel?
Een energielabel geeft aan hoeveel energie de woning verbruikt, de energieprestatie. De labels lopen van A t/m G, waarbij het A-label het energiezuinigst is en het G-label het minst energiezuinig. Het label geeft ook aan welke maatregelen de eigenaar kan treffen om de woning energiezuiniger te maken. Zoals bijvoorbeeld isolatie of dubbelglas laten zetten. Bij het kopen van een huis kunnen de kopers dus direct zien of een woning zuinig is of niet. Daarom willen kopers vaak bij interesse in de woning het energielabel al zien. Ook kan een goed energielabel van positieve invloed zijn op de verkoopprijs van de woning. Heb je nog geen definitief energielabel, dan kiest Funda zelf het label aan de hand van het bouwjaar. Het is dus zinvol om vóór het online gaan het label al bij je makelaar aan te leveren.
Voorlopig en definitief energielabel
Volgens de Europese regelgeving moeten kopers kunnen inzien welk energielabel een woning heeft. Daarom heeft elke woning in Nederland in het begin van 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Het voorlopige energielabel is een schatting van de energiezuinigheid, gebaseerd op bouwjaar, woningtype en woningoppervlakte. Op Zoek je energielabel kun je het voorlopige energielabel checken. Dit label is niet voldoende bij de verkoop van je huis, daarom moet je een definitief energielabel aanvragen. Voor het verkopen van een woning zonder definitief energielabel kun je een boete krijgen.
Definitief energielabel aanvragen
Het definitieve energielabel kun je bij de overheid aanvragen via Energielabelvoorwoningen.nl . Hier log je in met je DigiD en geef je aan welke energiebesparende maatregelen je eventueel hebt genomen met daarbij behorend bewijs. Daarna kies je een van de erkend labeladviseurs die de gegevens gaat controleren en het definitieve energielabel verstrekt. De kosten hiervoor zijn een paar tientjes.
Niet eens met het energielabel?
Als je niet tevreden bent over het energielabel dat je hebt toegewezen gekregen van de adviseur, dan kun je een klacht indienen bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken . Deze commissie kan het energielabel niet meer voor je veranderen, maar kan wel de schade beoordelen die is ontstaan door een onjuiste beoordeling door de adviseur.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het energielabel bij de verkoop van je huis? Neem dan gerust contact met ons op! Dan helpen wij je verder.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan