Bart Pype 15 juni 2018

Hypotheekvormen

Sta je op het punt een huis te kopen? Dan is de kans groot dat je daarvoor een hypotheek moet afsluiten. Weet jij welke hypotheekvormen er zijn en welke vorm het beste bij jouw situatie past? In dit artikel zetten we de populairste hypotheekvormen voor je op een rijtje, met daarbij de voor- en nadelen!

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is een veel besproken onderwerp. Sinds 2013 kun je hier alleen gebruik van maken als je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom deze twee hypothekenvormen op dit moment het populairst zijn.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm bestaat het maandelijkse bedrag dat je terugbetaalt uit aflossing en rente. Het brutobedrag is de hele looptijd hetzelfde, maar je lost gedurende de looptijd steeds meer af waardoor het nettobedrag langzaam oploopt. In het begin zijn je netto maandlasten het laagste. Dat komt omdat je dan vooral rente betaalt over het geleende bedrag. De rente die je mag aftrekken van je hypotheek is dus hoog. Naarmate je meer gaat aflossen betaal je minder rente. Daarom loopt je fiscaal voordeel terug en worden je netto maandlasten hoger.

Deze hypotheekvorm gaat er vanuit dat je in de toekomst meer te besteden hebt dan nu. Je kunt zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en rentevaste periode (maximaal 20 jaar) bepalen. Binnen deze tijd los je de hypotheek helemaal af.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek bestaat het maandbedrag ook uit aflossing en rente. Ook de looptijd (maximaal 30 jaar) en rentevaste periode (maximaal 20 jaar) kies je zelf. Het verschil met de annuïteitenhypotheek is dat het aflossingsbedrag gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Hierdoor gaat de rente die je betaalt omlaag, omdat je schuld steeds kleiner wordt. Bij deze hypotheek heb je aan het einde van de looptijd de laagste maandlasten.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer helemaal aflost. Je bepaalt zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 20 jaar). Als je deze hypotheek afsluit dan mag je tot 50% van de marktwaarde van je woning lenen. De andere helft moet je financieren met eigen geld of middels een andere hypotheekvorm. Je betaalt de gehele looptijd alleen rente en geen aflossing. Het voordeel van deze hypotheek is dus dat je lage maandlasten hebt. Aan het einde van de looptijd heb je ervoor gezorgd dat je de hypotheek kunt aflossen met eigen middelen, zoals bijvoorbeeld spaargeld, een belegging en/of de verkoopopbrengst van de huidige woning.

Het risico van de aflossingsvrijehypotheek is dat je uiteindelijk niet genoeg vermogen hebt opgebouwd en je de hypotheek niet kunt aflossen. Meestal is de verkoop van je huis dan de enige optie.

Overbruggingshypotheek

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke, aflossingsvrije hypotheek. Deze wordt verstrekt als je een nieuwe woning wilt kopen, maar je de oude woning nog niet hebt verkocht. Een voorwaarde is wel dat je overwaarde hebt. Met deze hypotheek leen je het bedrag dat je aan overwaarde hebt om de nieuwe woning te kunnen financieren. Je lost je schuld af op het moment dat de woning verkocht is, of aan het einde van de looptijd. De looptijd van deze hypotheek is maximaal twee jaar met een maximale rentevaste periode van één jaar.

Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over de hypotheekmogelijkheden voor jou? Samen met een hypotheekadviseur van Freek Hypotheek kun je bespreken welke hypotheek het beste bij jou past.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan