Verbouwing Rik 16 november 2022

Isoleer je huis op een voordelige manier

Isoleren. Het is dé manier om de energierekening te verlagen. Want hoe beter je huis is geïsoleerd, des te meer warmte blijft er tussen de muren en hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Als je je huis snel en voordelig wil isoleren, zodat je er nog deze winter warmpjes bij zit, dan kies je voor PIR isolatiemateriaal. Dit is speciaal ontwikkeld als materiaal voor warmte isolatie en gemakkelijk aan te brengen in je woning. 

PIR vs. PUR

PIR isolatiemateriaal is een speciale kunststof wat tot stand komt door middel van drijfgassen. Het productieproces levert een harde schuimstof op met gesloten cellen. Dit is weer belangrijk voor de isolatie. Deze schuimstoffen lijken weer op het vloeibare isolatiemateriaal PUR, wat langzaam uithardt wanneer het in aanraking komt met zuurstof. PIR en PUR verschillen daarin niet veel van elkaar. Echter is PIR lichter, dunner en wordt het in kant-en-klare platen geleverd. Doordat PIR en PUR dezelfde eigenschappen hebben, gebruik je PUR schuim om de naden tussen de PIR platen te dichten. 

Vochtafstotend

Nog een voordeel van PIR isolatiemateriaal is dat het al voorzien is van een zogeheten ‘dampdichte laag’. Dit aluminiumschild houdt vocht tegen en daarom heb je geen folie of ander materiaal nodig om een dampdichte laag te vormen. Ideaal als je bijvoorbeeld een ‘natte ruimte’ wil isoleren, zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Met PIR kun je direct aan de slag. Hoe handig is dat? 

Veel toepassingen

Een ander voordeel van PIR is dat het op veel manieren kan worden toegepast in de woning. De platen zijn ideaal voor het thermisch isoleren van die plekken in het huis, waar je weinig ruimte hebt voor volumineuze isolatiematerialen. Denk hierbij aan schuine en hellende daken, spouwmuren, platte daken en vloeren. De lichte platen zijn sterk en vormvast, waardoor je er overheen kan lopen. Daarom zijn ze dus als vloerisolatie en voor platte daken met dakterras heel geschikt. Je hoeft niet bang te zijn dat de platen zullen breken. Zo geniet je op en top van de warmte isolatie. Voor iedere klus zijn er speciale PIR platen te koop. De PIR platen zijn overigens gemakkelijk op maat te zagen, zodat je iedere ruimte van hoek tot hoek kan isoleren. En wist je dat PIR isolatieplaten ook nog geluiddempend werken? 

Geen warmtegeleider

In het verhaal van isoleren, zijn we allemaal op zoek naar oplossingen om de warmte in de woning te houden. Hiervoor heb je dus isolatiemateriaal nodig die geen warmte geleidt. Dit betekent dus dat het geen warmte opneemt, maar afstoot. De lambdawaarde van isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het warmte van zich weghoudt. Hoe lager de waarde, des te slechter wordt warmte geleidt. De lambdawaarde van PIR bevindt zich tussen de 0,019 – 0,027 W/mK, wat dus aangeeft dat de platen nauwelijks warmte opnemen. 

Nog meer isoleren

Isoleren van de vloer, het plafond en de muren levert veel op. Toch zijn er nog meer mogelijkheden om zoveel mogelijk warmte binnenshuis te houden. Radiatorfolie bijvoorbeeld, maar ook tochtstrips langs deuren en ramen. Er is zelfs isolerende raamdecoratie waarbij de gordijnen tocht tegenhouden en warmte binnenhouden. Het is daarbij handig om gordijnen goed te kunnen sluiten, liefst over elkaar heen. Als je toch bezig bent, kijk dan eens kritisch naar het glas in de ramen. Veel oude huizen hebben nog geen upgrade gehad naar isolatieglas. Enkel glas, bestaande uit één glasplaat, lekt meer warmte dan triple isolatieglas. Deze laatste bestaat uit drie glazen platen met wat ruimte tussen de glasplaten. Deze ruimtes houden warmte vast, waardoor er meer warmte in huis blijft. 

Kosten voor isolatie

Isoleren om de energierekening te drukken en de warmteopbrengst in huis te verhogen, kost natuurlijk geld. Het aanbrengen van PIR isolatieplaten in huis mag dan een voordelige manier zijn, maar als je het hele huis gaat aanpakken kan het kostenplaatje toch groter worden dan je wellicht zou willen. Wist je dat het mogelijk is om subsidie aan te vragen voor het isoleren van een eigen huis? Aan de aanvraag zijn wel verschillende criteria verbonden. Zo kom je alleen in aanmerking voor een subsidie als je bijvoorbeeld twee of meer isolatiemaatregelen in huis gaat aanbrengen. Bijvoorbeeld isolatie van de vloer én de zolder. Ook kun je in aanmerking komen voor subsidie als je een vorm van isolatie (zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie) combineert met het aanleggen van een zonneboiler of warmtepomp of kiest voor een aansluiting op het warmtenet. Kiezen voor PIR isolatie vormt daarbij een goede start.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan