Nieuws Anne Fleur Kolthof 15 april 2024

Isolerend, gezellig en warm: vloerkleden in je interieur

Je hebt een nieuw huis en er ligt al een mooie houten-, laminaat-, pvc- of tegelvloer in. Toch wil je de kamer een meer persoonlijke, warme look geven. Maar die vloer, tja, daar is helemaal niets mis mee. Kies er dan eens voor om de vloer te versieren met een vloerkleed. Vloerkleden zijn ideaal om mee te decoreren en bieden alle voordelen van vaste vloerbedekking. Bovendien kun je er leuke hoekjes mee creëren.

Korte geschiedenis van het vloerkleed

Het fenomeen ‘vloerkleed’ is al duizenden jaren oud. Het weven en knopen van vloerkleden was een echte ambacht die vooral in Azië en Zuidwest-Azië is ontstaan. Zo stamt het oudste gevonden vloerkleed uit de zevende eeuw voor Christus en dat is gevonden in Armenië, wat ligt in de Zuidelijke Kaukasus. Tapijten werden hier met de hand gemaakt en tot op de dag van vandaag kun je in deze landen handgemaakte vloerkleden kopen. Iran is zelfs nog steeds de plek waar dit ambacht wordt beoefend.

In Europa kennen we het vloerkleed eigenlijk pas sinds de elfde eeuw na Christus. Tijdens de Kruistochten kwamen Europeanen voor het eerst in aanraking met deze schitterende kleden uit het Oosten en namen deze mee naar huis. Daar werd het eerst een wandkleed, wat ook heel handig was om tochtige kieren mee af te dichten.

Bovendien werden het als schilderijen gezien, vol taferelen die met de hand erin werden geweven. Tot aan de achttiende eeuw werden tapijten met de hand gemaakt en kon je het alleen betalen als je van zeer goede huize kwam. Gelukkig konden kleden in de negentiende eeuw machinaal worden geweven en kwam de massaproductie op. Dat was heel fijn, want koude huizen met houten vloeren konden wel wat kleden gebruiken. Tegenwoordig zijn vloerkleden bijna niet meer weg te denken uit het interieur.

Styling tips voor vloerkleden

Een vloerkleed biedt warmte aan de voeten en daarom worden ze vaak naast het bed, onder de eettafel of bij de bank neergelegd. Dat is natuurlijk helemaal prima. Maar naast functioneel zijn vloerkleden net zo handig om gezellige, knusse eilandjes te creëren in een kamer. Door een kleed kun je namelijk de rest van de vloer blijven zien. Kies voor de eettafel daarom eens een kleed die de vorm van de tafel complimenteert. Een rond kleed wat in diameter groter is dan de ronde tafel die erop staat, benadrukt wel de ronde vormen. Heb je een rechthoekige tafel, kies dan voor een langwerpig kleed om zo de vorm van de tafel te benadrukken.

Leg je een kleed voor de bank, zorg dan dat deze er perfect voor past om het zitgedeelte te benadrukken. Bij een hoekbank is het mooi om de ruimte tussen de bankgedeeltes op te vullen met een bijpassend vloerkleed. Door de ruimte goed op te meten, kun je zo het beste vloerkleed bepalen.

Let daarbij ook dat je het vloerkleed kiest in een kleur die past bij de rest van het interieur. Zo maak je er een mooi harmonieus geheel van. Nu hoeft natuurlijk een grijze bank niet voorzien te worden van een grijs vloerkleed. Je mag hier ook een accentkleur in laten terugkomen wat je al elders in de kamer hebt gebruikt. Misschien heb je wel pastel roze kussentjes op de bank liggen. Een pastel roze vloerkleed of een grijs kleed met roze accenten is dan een heel goede keuze.

Hoogte van het vloerkleed

Een vloerkleed kan verschillende diktes hebben. Zo is er laagpolig tapijt, wat een strakke uitstraling geeft. Het is uiteraard zacht, maar heeft kortere polen, zodat het er dunner uitziet. Laagpolig tapijt is zeer geschikt onder een bureau, in de kinderkamer of bij de eettafel. Het is gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast zijn er hoogpolige kleden.

Een hoogpolig vloerkleed heeft langere, meer zichtbare polen en lijkt hierdoor een stuk dikker dan laagpolig tapijt. Het is vaak zachter en voelt heel luxe aan. Ideaal voor het zitgedeelte rondom de bank of in de slaapkamer voor je bed. Het vergt iets meer onderhoud, omdat het vuil tussen de polen van het kleed kan geraken. Goed zuigen en zo nu en dan ouderwets uitkloppen helpen om het kleed goed schoon te maken.

Sfeermakers

Een vloerkleed draagt bij aan een gezellig sfeer in de woning. Daarnaast biedt het warmte en behaaglijkheid aan je voeten als je een koudere pvc- of tegelvloer zonder vloerverwarming in huis hebt. Vloerkleden bieden zo warmte en isolatie. Bovendien dempen ze geluiden en verbeteren ze de akoestiek in huis. Dat is wel zo gezellig nietwaar. Er zijn zoveel mooie vloerkleden te koop, zowel hoog- als laagpolie, dat er altijd eentje is die past bij je smaak en interieur.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan