Nieuws Anne Fleur Kolthof 11 december 2023

Kopers letten steeds meer op mogelijkheden tot verduurzamen

De Nederlandse overheid heeft duidelijk gemaakt dat we in de transitie zitten naar een duurzamer land. Zo wordt er in de politiek gespeculeerd om het verduurzamen gedeeltelijk te verplichten en mensen te stimuleren om te verduurzamen. Hugo de Jonge gaf aan dat hij graag ziet dat woningen met een laag energielabel niet meer verhuurd mogen worden in 2030.

Dit zijn allemaal maatregelen die de overheid eventueel wil invoeren om ervoor te zorgen dat de woningen in ons land verduurzamen. Of deze regels daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden is natuurlijk de vraag. Maar het is wel duidelijk dat woningeigenaren in de toekomst zullen moeten verduurzamen.

Precies om deze reden krijgen we steeds vaker vragen van kopers omtrent de duurzaamheid van de woning. Maar ook welke mogelijkheden de woning biedt om in de toekomst verder te verduurzamen.

Woningen met een laag energielabel en weinig mogelijkheid tot verduurzamen

De woningen met een laag energielabel zijn op het moment weinig in trek. De kopers zijn voornamelijk gericht op de koop van een woning met een degelijk energielabel. Met de stijgende energieprijzen lopen de energielasten hoog op bij woningen met slechte isolatie en een gebrek aan duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en airco´s. Daarnaast houden kopers alvast rekening met toekomstige investeringen om verder te verduurzamen. Deze investering ligt bij een woning met een laag energielabel natuurlijk aanzienlijk hoger, dan bij een woning waar een groot gedeelte van het werk al is uitgevoerd. 

Dan zijn er nog de woningen die weinig extra mogelijkheden bieden tot verduurzamen. Vaak is de achterliggende reden dat het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, waardoor de fundering voor duurzaamheid niet goed gelegd kan worden. Het dak is dan te klein, heeft niet de juiste graden of heeft een verkeerde oriëntatie (bijvoorbeeld naar het noorden), waardoor er weinig zon op het dak valt. Gelukkig zijn voor deze laatste groep van woningen praktische oplossingen om toch te verduurzamen. 

Veranda met zonnepanelen biedt uitkomst voor woningen die ongeschikt zijn voor zonnepanelen

De nieuwe veranda met zonnepanelen is een combinatie van bestaande producten. We kenden natuurlijk al de zonnepanelen en de veranda afzonderlijk van elkaar. Maar nu kunt u een veranda laten plaatsen, waarbij de zonnepanelen al in het dak verwerkt zitten. 

Dit biedt uitkomst voor woningen die in mindere mate verduurzaamd kunnen worden. Bijvoorbeeld bij woningen die een dak hebben die in mindere mate geschikt is voor zonnepanelen. Zonder voldoende stroom is er onvoldoende energie voor duurzame oplossingen. Een (hybride) warmtepomp heeft bijvoorbeeld behoorlijk wat elektriciteit nodig om de woning te verwarmen.

Als het dak dan ruimte biedt voor 8 zonnepanelen dan is het voldoende om bij een reguliere woning in het stroomverbruik te voorzien. Maar laat u ook nog een all-electric warmtepomp of (hybride) warmtepomp plaatsen, dan zal er een tekort aan stroom ontstaan. 

Met een veranda met zonnepanelen kunt u extra zonnepanelen bij uw woning plaatsen. Waardoor er meer groene stroom opgewekt kan worden om verder te verduurzamen. Maar dan heeft u buiten wel voldoende ruimte nodig om de veranda te plaatsen.

Veranda met zonnepanelen vs grondopstelling van zonnepanelen

Koopt u een woning met voldoende grond, dan kunt u ook zonnepanelen in een grondopstelling plaatsen. Als de ruimte er is, kunt u voor deze mogelijkheid kiezen. Maar hou er dan wel rekening mee dat het stuk grond vanaf dan ook onbruikbaar wordt. De grond is niet meer in te richten voor gebruik om lekker in de tuin te zitten. 

Als u echter een veranda met zonnepanelen laat plaatsen, dan wordt de ruimte praktisch ingericht. In plaats van dat de grond onbruikbaar wordt en gereserveerd is voor zonnepanelen, krijgt u het beste van beide werelden. 

De grond kan nog steeds gebruikt worden om heerlijk in de tuin tot rust te komen. De ruimte onder de veranda kan volledig naar wens ingericht worden, terwijl de zonnepanelen op het dak groene stroom opwekken. Dit noemen we het praktisch inrichten van ruimte. 

Als u dus geen leefruimte wilt opofferen voor zonnepanelen, biedt de zonnepanelen veranda de juiste oplossing. Een grondopstelling vraagt praktisch om een open veld. Op de veranda worden de zonnepanelen hoger geplaatst, waardoor er minder snel schaduw op de panelen valt. Tegelijkertijd zijn de zonnepanelen op hoogte beter beschermd, omdat mensen en dieren er niet bij kunnen. 

Waarom niet gewoon een veranda bouwen en zonnepanelen op het dak leggen?

Als u een veranda laat bouwen dan laat u het dak vaak waterdicht maken met bitumen. Bitumen zijn slecht voor het milieu en vaak ook nog eens prijzig. Dakdekkers zijn druk en dit gaat gepaard met lange wachttijden. 

Bij de veranda met zonnepanelen worden de panelen geïntegreerd in het dak. In een circulair aluminium frame worden de zonnepanelen naadloos op elkaar aangesloten. Hierdoor wordt het dak volledig waterdicht. 

Dit maakt dat u geen dubbele kosten hoeft te maken. Kosten voor het bitumen dak en vervolgens voor de zonnepanelen. Tegelijkertijd hoeft het dak van de veranda niet extra verstevigd te worden om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Bij de veranda met zonnepanelen verwerkt in het dak is hier allemaal al rekening mee gehouden. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan