- Nieuws
- Laadpaal bij een huurwoning
Laadpaal bij een huurwoning
Je bent van plan om een elektrische auto aan te schaffen of je hebt een elektrische auto en je gaat verhuizen naar een (nieuwe) huurwoning. Hoe zit het precies met het (laten) plaatsen van een laadpaal bij een huurwoning? Want ondanks dat er een forse groei is in Nederland van het aantal laadpunten, is het toch fijn om een laadpaal bij je eigen woning te hebben. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden, regelgeving en praktische stappen voor een laadpaal bij een huurwoning.
De mogelijkheden voor een laadpaal bij een huurwoning
Wanneer je een koopwoning hebt, bepaal je in principe zelf of je een laadpaal op eigen grond bij je woning wilt plaatsen. Bij een huurwoning ligt dat wat complexer. Je hebt toestemming van de verhuurder of woningcorporatie nodig. In principe zijn er drie scenario’s mogelijk voor het plaatsen van een laadpaal bij een huurwoning:
Laadpaal op eigen terrein: de meest eenvoudige situatie, maar je hebt nog steeds toestemming nodig van de verhuurder.
Gemeenschappelijke parkeerplaats: hiervoor heb je niet alleen toestemming nodig van de verhuurder of woningcorporatie, maar vaak ook van de VvE (Vereniging van Eigenaren) of de andere huurders.
Openbare ruimte: als de eerste twee mogelijkheden niet haalbaar zijn, dan zou je de gemeente kunnen verzoeken om een openbare laadpaal in jouw buurt te laten plaatsen.
Heb je toestemming van de verhuurder of woningcorporatie en wil je een laadpaal bij je huurwoning laten plaatsen? Vraag dan advies aan laadpaal specialist Wallboxdiscounter. Ze kunnen je adviseren wat voor jouw elektrische auto de meest geschikte laadpaal of wallbox is.
De stappen voor het plaatsen van een laadpaal
Globaal genomen doorloop je de volgende stappen voor het plaatsen van een laadpaal bij je huurwoning:
Overleg met de verhuurder: bespreek je plannen, leg uit waarom een laadpaal noodzakelijk is en geef aan dat het de waarde van de woning kan verhogen.
Controleer de technische mogelijkheden: laat een specialist kijken of een stroomaanpassing nodig is in de meterkast.
Vraag een offerte op: laat je adviseren door een laadpalenspecialist en probeer een duidelijk overzicht van de kosten te krijgen.
Toestemming verkrijgen: leg de offerte en plannen voor aan alle betrokken partijen en stel eventueel een schriftelijke overeenkomst op voor het vastleggen van de afspraken en het eigendom van de laadpaal.
Laten installeren: als alle partijen akkoord zijn, kan de laadpaal geïnstalleerd worden.
Wie betaalt de laadpaal bij een huurwoning?
Als verhuurder ben je niet verplicht om te investeren in een laadpaal bij je huurwoning, maar je kunt wel bereid zijn om bij te dragen. Wanneer je de volledige kosten op je neemt, is het belangrijk om afspraken te maken met de verhuurder over het meenemen van de laadpaal bij een verhuizing. Je kunt ook de kosten delen, zeker als de laadpaal de woning aantrekkelijker maakt voor toekomstige huurders. En informeer naar lokale of landelijke subsidies die de kosten kunnen verlagen.
Inmiddels komen er steeds meer huurwoningen beschikbaar met een laadpaal. Zeker gezien de verlichting die sinds 2020 is ingegaan om bij nieuwbouw- en renovatiewoningen met meer dan 10 parkeerplaatsen leidinginfrastructuur voor laadpalen aan te leggen. Bekijk ons beschikbare aanbod huurwoningen
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan