Nieuws Esther Niehot 1 juli 2022

Musea in ’s-Hertogenbosch

Als je als toerist een dagje naar ’s-Hertogenbosch komt, kan je bijna niet weggaan zonder één van onze musea te bezoeken. Maar ook als Bosschenaar of toekomstig Bosschenaar moet je een aantal musea zeker gezien hebben; ’s-Hertogenbosch heet niet voor niets de cultuurstad van het zuiden.

In onze stad is voor iedereen een leuk museum te vinden. In dit artikel vertel ik je wat over de verschillende musea in ’s-Hertogenbosch en wat je daar kan zien.

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants, zoals wij het museum noemen, is toch wel het bekendste en meest bezochte museum van ’s-Hertogenbosch. Gelegen in het Museumkwartier aan de Verwerstraat is het museum gevestigd in het Bossche Gouvernementspaleis.

De vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Brabant’ laat jou de belangrijkste momenten uit de Brabantse geschiedenis zien; de Romeinen, prehistorische boeren, Brabantse hertogen, de beeldenstorm en de komst van Napoleon tot aan de industrialisatie. Voor kinderen is er een leuke speurtocht door deze collectie uitgezet.

Ook over Vincent van Gogh is een vaste tentoonstelling, zijn liefde voor Brabant wordt in deze tentoonstelling duidelijk, er zijn maar liefst 12 werken van de schilder te zien, maar ook brieven, foto’s en persoonlijke documenten.

Naast deze 2 vaste tentoonstellingen hangt Jan Sluijters met veel werken in het museum. Deze geboren en getogen Bosschenaar vindt je in de Paleiszalen op de begane grond.

Naast de vaste tentoonstellingen zijn er regelmatig uiteenlopende wisselende tentoonstellingen.

Als je in het museum van collectie naar collectie loopt, loop je rond de Paleistuin. In de tuin kan je in het zonnetje een kopje koffie drinken bij de MuseumBrasserie. De eyecatcher in de tuin is de monumentale rode beuk. De nieuwbouw van het museum die aansluit op het Gouvernementspaleis is bewust om deze boom heen gebouwd.

Het Design Museum

Het museum richt zich op het tonen van de maatschappelijke betekenis van vormgeving. In 2019 was er redelijk wat ophef in ’s-Hertogenbosch en de rest van de wereld over de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat uit naoorlogse keramiek en moderne sieraden. Je vindt het museum in het Museumkwartier.

Het Nationaal Carnavalsmuseum

Als je in ’s-Hertogenbosch aan een Bosschenaar de weg vraagt naar het Nationaal Carnavalsmuseum zullen ze niet begrijpen waar je naar toe wil. Nationaal Carnavalsmuseum? Nog nooit van gehoord. Vraag maar naar het Oeteldonks Gemintemuzejum en dan vertellen ze je meteen de weg of lopen even met je mee om je af te zetten.

’s-Hertogenbosch is Oeteldonk en Oeteldonk is een manier van leven. In het museum zal één van de gast-vrouwen of heren jou alles vertellen over carnaval en dan in het bijzonder carnaval in ’s-Hertogenbosch. Waarom heet ’s-Hertogenbosch Oeteldonk tijdens de carnaval, waarom dragen de Oeteldonkers een kiel en een rood-wit-gele das en niet net als boven de rivieren een piratenpak of een pakje uit Squit-Game of Casa de Papel? Naast de antwoorden op deze vragen krijg je historische beelden te zien, diverse kostuums en natuurlijk heel veel muziek te horen.

Het Gemintemuzejum ligt op een mooi plekje in ’s-Hertogenbosch; het voormalig poortgebouw van het Orthenklooster en aan de Binnendieze. Na jouw bezoek aan het muzejum kan je daar dus heerlijk rondstruinen en van de stad genieten.

Museum Slager

In de Choorstraat onder de rook van de Sint Jan vind je het museum Slager. De familie Slager omvat in 3 generaties 8 schilders. In het museum zie je stadsgezichten van ’s-Hertogenbosch, landschappen uit Brabant en portretten. De collectie biedt een beeld van het culturele en sociale leven in ’s-Hertogenbosch van de tweede helft van de 19e eeuw tot het einde van de 20e eeuw. Het museum is niet groot en de werken hangen in knusse ruimtes. Het is een ideaal museum om te bezoeken als je niet een halve dag binnen wil zijn. Dit is prima in te passen tussen het shoppen en terrashoppen in ‘s-Hertogenbosch.

Jheronimus Bosch Art Center

Onze beroemdste schilder is Jheronimus Bosch of wel Jeroen Bosch. Maar wij in ’s-Hertogenbosch hebben geen enkel origineel schilderij in één van onze musea hangen. Maar toch is het Jheronimus Bosch Art Center zeker de moeite waard. Al is het maar omdat je de schilderijen (reproducties) van heel dichtbij op je gemak kan bekijken. Het Art Center verzorgd ook rondleidingen, de gidsen vertellen je wat meer over het leven van Jeroen Bosch en maken je attent op de beeldentaal in zijn schilderijen. Ben je geïnspireerd geraakt? Je kan diverse cursussen volgen in het Art Center en ook de museumwinkel zou ik niet overslaan.

Het Huis van Bosch

Net nieuw geopend is het Huis van Bosch. Op de markt in het huis waar hij leerde schilderen ga je op zoek naar wie Jheronimus Bosch was. Je beleeft de middeleeuwen in ’s-Hertogenbosch en beleeft een spannende reis waar de geschiedenis tot leven komt. Vergeet na jouw bezoek niet om even naar het standbeeld van Jeroen Bosch te lopen dat op de markt staat.

Sint Jans Museum – de Bouwloods

Naast de Sint Jan vindt je het Sint Jansmuseum de Bouwloods. Dit is zeker een aanrader na jouw bezoek aan de Sint Jan. Het maakt niet zoveel uit waar je interesses liggen; architectuur, symboliek of religie. In dit museum vindt je het allemaal terug. De Sint Jan is al diverse keren gerestaureerd. In het museum vindt je diverse beelden van deze restauraties, van het interieur en exterieur. Van deze stukken hebben er een aantal in het Rijksmuseum gestaan, gelukkig zijn deze weer terug waar ze horen in ’s-Hertogenbosch. Vooral de waterspuwers die als waterafvoer diende zijn geweldig om te bekijken.

Het Zwanenbroeders Huis

Het Zwanenbroedershuis heeft twee functies; het is het huis waar de leden van de broederschap bijeenkomen en het is een museum. Het Zwanenbroedershuis is alleen te bezoeken tijdens de vaste rondleidingen met gids. Je kan dus niet zomaar even aankloppen of je naar binnen mag. Toch is het zeker de moeite waard, want er hang nogal wat geheimzinnigheid rond het genootschap van wie het huis is. De Illustere Lieve Vrouwe Broederschap klinkt een beetje duister en  of dat werkelijk zo is moet je zelf maar achter komen tijdens een rondleiding. Ook krijg je antwoorden op de vraag wie dan die leden zijn van dit geheimzinnige genootschap, wat ze voor de stad ’s-Hertogenbosch betekend hebben en nog steeds betekenen. Ook op de vraag waarom heeft de broederschap een zwaan in het logo heeft en deze ook terugkomt op de gevel van het pand krijg je een antwoord.

Je leest het, er is genoeg keus in ’s-Hertogenbosch qua musea. Dus mocht je een willen verhuizen naar Den Bosch, schakel dan een aankoopmakelaar van vb&t Makelaars Den Bosch in.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan