Bart Pype 28 maart 2017

Nederland 'van gas af' in 2050

CO2 neutraal

Dat in 2050 alle Nederlandse huishoudens alleen nog maar op stroom draaien is niet zomaar een kreet, maar een stelling die demissionair minister Kamp in zijn energienota heeft opgenomen. Hij stelt dat Nederland in 2050 bijna CO2 neutraal moet zijn. Dat wil zeggen dat we elektrisch moeten gaan rijden, koken op gas niet meer wordt toegestaan en we onze energie uit de natuurlijke bronnen moeten halen, bijvoorbeeld uit de wind en zon.

Koken op inductie

Keukenboeren hebben deze trend al snel opgepakt. Zij sturen de koper nu al richting het koken op inductie in plaats van op gas. Als dit straks toch niet meer wordt toegestaan, waarom dan niet nu alvast voorbereid zijn? Het argument dat koken op inductie ook nog eens een stuk voordeliger is dan koken op gas, wil de meeste kopers wel overtuigen. Daarnaast is de keuken aanpassen op stroom ook nog eens een stuk makkelijker.

Warmtepomp

Voor de cv-ketel geldt dat deze relatief eenvoudig vervangen kan worden door een warmtepomp. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet deze vervolgens om in een bruikbare temperatuur. De warmtepomp is er, net als bij auto’s, in een hybride versie of in een volledig elektrische versie. De warmtepomp is vooral geschikt voor huizen die goed geïsoleerd zijn en beschikken over vloerverwarming. Mist uw huis een van beide voorwaarden, dan is het verstandig te overwegen eerst de isolatie dan wel de vloerverwarming aan te pakken, voordat wordt overwogen te kiezen voor een warmtepomp.

Kostbaar

De warmtepomp is een nieuw fenomeen en nog niet zo lang op de particuliere markt. Dit maakt dat ook de prijzen voor deze oplossing nog behoorlijk hoog zijn. Daarnaast is het voor bestaande woningen niet altijd eenvoudig een bestaande bron te vinden waar de lucht vandaan gehaald kan worden. Voor nieuwbouwwoningen geldt dat de bodem als bron gebruikt kan worden, bij bestaande bouw moet bijvoorbeeld een warmtewisselaar op het dak geplaatst worden om zo de buitenlucht te kunnen gebruiken.

Investering

Al met al bent u als particulier gemiddeld € 4.100,- kwijt voor een hybride waterpomp (exclusief cv-ketel) en voor een volledig elektrische waterpomp tussen de € 6.500,- en € 14.500 kwijt. Ondanks de subsidie van gemiddeld respectievelijk € 2.000,- en € 2750,-, wordt een flinke investering van u verwacht. De besparing daarentegen is ongeveer € 280,- met een hybride waterpomp en tussen de € 180,- en € 310 (afhankelijk van de bron waar de lucht vandaan wordt gehaald) voor een volledig elektrische waterpomp op jaarbasis.

Op dit moment zijn we in Nederland nog niet zover dat ons huis in waarde stijgt op het moment dat er een inductiekookplaat of een warmtepomp aanwezig is. Maar met de plannen Nederland onafhankelijk te maken van gas en de stijgende populariteit omtrent de nul op de meter, is het zeker de overpeinzing waard. Daarnaast doet u het uiteraard niet alleen voor uw portemonnee, u bewijst het milieu er ook een dienst mee.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan