- Nieuws
- Overlijdensrisicoverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Wanneer je een hypotheek afsluit sluit je vaak ook een overlijdensrisicoverzekering af. Niet alleen omdat het bij veel hypotheekverstrekkers verplicht is, maar ook om je nabestaanden financiële zekerheid te geven wanneer jij onverhoopt komt te overlijden. Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering en welke soorten zijn er?
Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Met een overlijdensrisicoverzekering geef je jouw nabestaanden een stukje financiële zekerheid. Als je vóór de einddatum van de verzekering overlijdt, komt er voor jouw nabestaanden eenmalig een bedrag vrij. Hiermee kunnen ze het wegvallen van jouw inkomen opvangen en belangrijke kosten blijven betalen, zodat ze hun manier van leven niet drastisch hoeven te veranderen. Zo hoeven ze zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken om de studie van je kinderen, de hypotheek of de huur.
Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren, wie het bedrag moet ontvangen en hoe lang de verzekering loopt. Dit is namelijk afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker en jouw financiële situatie.
Verpanding
De reden waarom hypotheekverstrekkers vaak willen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit is omdat zij zekerheid willen dat de hypotheek gedeeltelijk of geheel afgelost kan worden. Als je de overlijdensrisicoverzekering afsluit vanwege je hypotheek dan wordt deze verpand aan de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat de verzekering gekoppeld is aan je hypotheek en het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Hiermee wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost. Blijft er daarna nog geld over? Dan wordt dat uitgekeerd aan de begunstigden die jij hebt aangewezen bij het afsluiten van de verzekering.
Soorten overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken welke optie het beste bij jouw situatie past.
Gelijkblijvend: bij deze verzekering blijft het verzekerde bedrag gedurende de looptijd gelijk. Dit is handig wanneer je risico’s wilt afdekken die voor lange tijd op hetzelfde niveau blijven, zoals een aanvulling op het inkomen van je partner of als je een gelijkblijvende hypotheekschuld hebt zoals bij een aflossingsvrije hypotheek. Deze vorm is het duurst qua premie.
Lineair dalend: heb je een lineaire hypotheek? Dan is het verstandig om ook te kiezen voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Je kiest bij deze verzekering zelf het bedrag waarmee de uitkering jaarlijks daalt. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is het bedrag dat op het moment van overlijden verzekerd is. Deze vorm wordt vaak gekozen als de behoefte naar een uitkering bij het overlijden minder wordt. De premie voor deze verzekering is in verhouding het laagst.
Annuïtair dalend: bij deze vorm daalt het verzekerde bedrag jaarlijks met een bepaald percentage. Het verzekerde bedrag daalt dus ieder jaar met een ander bedrag. Dit betekent dat het verzekerde bedrag aan het begin van de looptijd het hoogst is en aan het einde van de looptijd het sterkst daalt. Op het moment dat je komt te overlijden wordt het bedrag waarvoor je op dat moment verzekerd bent uitgekeerd. Deze verzekering is een logische keuze wanneer je een annuïteitenhypotheek hebt.
Ga jij binnenkort een huis kopen en heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig? Lees je dan goed in over de mogelijkheden en vergelijk de premies en voorwaarden van de verschillende verzekeraars. Heb je een vraag over het afsluiten van een hypotheek in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering? Neem contact op met onze collega’s van Freek Hypotheek, zij helpen je graag verder!
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan