- Nieuws
- Samen een huis kopen: hoe pak je dat financieel gezien aan?
Samen een huis kopen: hoe pak je dat financieel gezien aan?
Gaan jullie binnenkort samenwonen? Of wonen jullie al samen in een huurwoning, maar zijn jullie klaar voor de volgende stap? Samen een huis kopen is spannend en leuk, maar er komen ook serieuze zaken bij kijken. Hoe pak je bijvoorbeeld jullie nieuwe financiële situatie aan? Hoe zorg je ervoor dat je alles goed regelt en vastlegt, zodat je later niet in de problemen komt? Wij helpen je een handje door een aantal belangrijke zaken op een rijtje te zetten.
Samenwonen
Als je gaat samenwonen in een huis dat je koopt is het belangrijkste dat je dit goed vastlegt. Kopen jullie het huis samen, dan worden jullie allebei eigenaar van de woning. Superleuk natuurlijk, maar wat gebeurt er als een van jullie twee onverhoopt overlijdt? Hierover moet je iets op papier vast laten leggen, zodat je er zeker van bent dat jij of je partner in zo’n geval wel in het huis kunnen blijven wonen.
Trouwen of geregistreerd partnerschap
Je kunt ervoor kiezen om te gaan trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit betekent dat jullie bezittingen en schulden van jullie beiden worden. Mocht jij of je partner overlijden, dan kan de ander sowieso in het huis blijven wonen. Dit betekent wel dat de achterblijvende partner ook verantwoordelijk wordt voor de openstaande hypotheekschuld. Daarom is het verstandig om allebei een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Sinds 1 januari 2018 trouw je niet meer standaard in gemeenschap van goederen. Je trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alleen de bezittingen die je tijdens het huwelijk vergaard van jullie samen zijn.
Wil je dat bepaalde bezittingen en schulden niet van jullie samen worden? Dan kun je trouwen of registreren onder voorwaarden.
Hebben jullie al een geregistreerd partnerschap of zijn jullie al getrouwd voordat jullie het huis kopen? Zorg er dan voor dat de huwelijkse voorwaarden eventueel zijn geüpdatet. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen wordt de woning en de hypotheekschuld automatisch van jullie beiden.
Samenlevingscontract
Willen jullie (nog) niet gaan trouwen of een partnerschap aangaan? Dan is het wel verstandig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij een notaris. In dit contract staan alle afspraken die jullie maken over het samenwonen. Zo kun je bijvoorbeeld laten vastleggen of de inboedel van jullie samen is of niet, wie de rekeningen betaalt en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Ook kun je hierin laten opnemen dat je partner niet uit het huis gezet kan worden door de nabestaanden in het geval van overlijden.
Testament
Als je een huis koopt is het verstandig om een testament op te laten stellen door een notaris. In je testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren in het geval dat je overlijdt. Mocht een van jullie komen te overlijden dan zijn de afspraken in het samenlevingscontract niet voldoende om de zaken rondom het huis soepel te laten verlopen. Hiervoor heb je een verblijvingsbeding testament nodig. Met dit beding kunnen ongehuwde woningeigenaren elkaar hun deel van het huis geven. Zo voorkom je dat je partner door andere nabestaanden uit de woning kan worden gezet.
Verzekeringen
Jullie hebben allebei al een pakket verzekeringen van voordat jullie besloten samen te gaan wonen. Neem samen even door al jullie verzekeringen, zodat je niet per ongeluk dubbel verzekerd bent. Dat is zonde van het geld. Kijk ook even na of jullie misschien nog verzekeringen missen en of je de dekking van de verzekeringen misschien moet verhogen nu jullie met zijn tweeën zijn.
Betalen en sparen
Nu jullie gaan samenwonen verandert jullie uitgavenpatroon. Bedenk daarom van tevoren hoe jullie de gezamenlijke kosten gaan verdelen. Wie betaalt de rekeningen, de boodschappen en wat valt er onder persoonlijke uitgaven? Wellicht is het handig om een gezamenlijke bankrekening te openen, zodat jullie daarmee de gezamenlijke kosten kunnen betalen. Spreek af hoeveel ieder van jullie gaat bijdragen aan deze uitgaven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ieder de helft van de kosten te betalen of je verdeelt de kosten afhankelijk van jullie inkomen. Daarnaast is het slim om alvast te denken over eventuele onverwachte uitgaven in de toekomst. Als jullie vaatwasser er plotseling mee ophoudt moeten jullie dat wel kunnen opvangen. Een gezamenlijke spaarrekening voor dit soort uitgaven, en ook voor leuke uitgaven zoals vakanties, is daarom ook handig.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan