Nieuws Anne Fleur Kolthof 13 juli 2023

Starters op de woningmarkt

en mogelijkheden voor aspirant-woningbezitters die vaak te maken hebben met beperkte financiële middelen en felle concurrentie. We onderzoeken wat de redenen zijn achter deze stijging en de mogelijke voordelen voor starters en de bredere woningmarkt.

Gunstige situatie voor starters

De groeiende belangstelling voor afspraken met starters op de woningmarkt is deels te danken aan positieve maatregelen en initiatieven die zijn genomen om starters te ondersteunen. Overheden, financiële instellingen en woningbouwcorporaties hebben erkend dat starters vaak moeite hebben om een woning te kopen vanwege hoge prijzen en strikte financieringsvereisten. Daarom zijn er maatregelen die starters helpen bij het verkrijgen van financiering zoals de vrijstelling van de overdrachtsbelasting van 2% en Nationale Hypotheekgarantie. Daarnaast hebben veel werknemers een salarisverhoging ontvangen en lijkt de hypotheekrente momenteel te stabiliseren tussen 4% en 4,5%. 

Toegang tot financiële middelen en ondersteuning

Starters hebben nu meer toegang tot financiële middelen en ondersteuning dan voorheen. Verschillende regelingen, zoals startersleningen, waarbij starters een extra lening kunnen afsluiten om het verschil tussen de hypotheek en de aankoopprijs te overbruggen, maken het gemakkelijker om de eerste stap te zetten op de woningmarkt. Deze maatregelen hebben de drempel voor starters verlaagd en hun interesse gewekt om zich te oriënteren op de koopmarkt en hun droom van een eigen huis waar te maken. Bij een enkele verstrekker kan weer door ouders worden meegerekend zodat de kinderen 33% méér te besteden hebben dan zij op eigen kracht zouden kunnen. Woningbouwcorporaties beiden koopconstructies aan die zorgen voor méér lager geprijsde woningen. 

Dit zorgt voor een toename aan afspraken vanuit starters merken zowel Freek Hypotheek als vb&t Makelaars.

Voordelen voor starters en de woningmarkt

De stijging van het aantal afspraken met starters op de woningmarkt heeft voordelen voor zowel de starters zelf als de bredere woningmarkt. Het stelt hen ook in staat om stappen te zetten op het gebied van vastgoedeigendom en vermogensopbouw, wat op lange termijn financiële stabiliteit kan bieden. Het zorgt eveneens voor doorstroming op de woningmarkt. 

Daarnaast is deze trend gunstig voor de woningmarkt als geheel. Het vergroot de vraag naar woningen, met name in het segment van betaalbare woningen, wat een positief effect kan hebben op de prijzen en de stabiliteit van de markt. Het stimuleert ook de bouwsector, aangezien er meer behoefte is aan nieuwbouwwoningen en renovaties om aan de vraag van starters te voldoen. Dit kan leiden tot economische groei en werkgelegenheid in de bouwsector.

Woningmarkt en haar ontwikkelingen

De stijging van het aantal afspraken met starters op de woningmarkt is een veelbelovende ontwikkeling. Dankzij gunstige maatregelen en programma's hebben starters nu betere toegang tot financiële middelen en ondersteuning, waardoor ze hun kansen op de woningmarkt vergroten. Deze trend heeft voordelen voor zowel starters als de bredere woningmarkt, zoals het stimuleren van de vraag naar betaalbare woningen en het bevorderen van de economische groei. Het biedt nieuwe hoop en mogelijkheden voor starters om hun droom van een eigen huis te verwezenlijken.

Ontdek samen met vb&t Makelaars hoe aankoopbegeleiding jou op weg kan helpen óf bekijk direct ons woningaanbod. Bespreek tevens met Freek Hypotheek welke voordelen jij tegemoet gaat als starter en laat gratis jouw mogelijkheden in kaart brengen in een gesprek …

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan