Bart Pype 11 juni 2018

Starterslening

Een starterslening kan interessant zijn voor jou als starter op de woningmarkt. Het is al niet eenvoudig om een woning te vinden die voldoet aan al je wensen. De hoge huizenprijzen en een lagere maximale hypotheek maken het er helaas niet makkelijker op. Door gebruik te maken van een starterslening kun je een extra bedrag lenen bovenop je hypotheek. Hoe dit in zijn werk gaat en wanneer je gebruik kunt maken van een starterslening leggen we je haarfijn uit in dit artikel!

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een extra lening voor mensen die voor het eerst een huis kopen en net niet genoeg hypotheek kunnen krijgen bij de bank. Deze lening wordt via de gemeente waarin je gaat wonen door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) verstrekt. Je kunt hiermee dus extra geld lenen naast je maximale hypotheek. Het is een soort bruggetje tussen het maximale bedrag dat je bij de bank kunt lenen en het bedrag dat je nodig hebt voor je eerste huis. Niet alle gemeenten bieden startersleningen aan, dus check van tevoren even of je hiervoor in jouw gemeente terecht kunt.

Hoe werkt het?

Over de starterslening betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Hierdoor heb je in deze periode dus geen maandlasten. Het idee van de lening is dat je de rente en aflossing inkomensconform aflost. Hierbij is de verwachting dat je inkomen in de loop der tijd stijgt waardoor je de rente en aflossing kunt betalen. Als de eerste drie jaar voorbij zijn wordt je inkomen getoetst en wordt er gekeken naar wat je op dat moment kunt terugbetalen. Na zes, tien en vijftien jaar kun je je inkomen eventueel nog eens laten toetsen om het maandbedrag bij te laten stellen.

Hoe zit de lening in elkaar?

De starterslening bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de ‘starterslening’ die je elke maand met een vast bedrag aflost (annuïtair) en het tweede deel is de ‘combinatielening’ waarmee je de eerste drie jaar de starterslening betaalt. Deze lening loopt de eerste drie jaar dus op. Na de periode van drie jaar los je beide leningen af.

Kom ik in aanmerking voor de starterslening?

Zoals hierboven al vermeld kun je de starterslening niet in alle gemeenten afsluiten. Ga dus eerst even na of jouw gemeente deze lening wel aanbiedt. Gemeenten stellen zelf de voorwaarden vast, deze kunnen dus per gemeente verschillen. Wel zijn er een aantal basisvoorwaarden die voor alle startersleningen gelden:

  • Je hebt nog nooit eerder een huis gekocht en je gaat zelf in het huis wonen;
  • De rente van je hypotheek bij de bank moet minimaal 10 jaar vast staan;
  • Nationale Hypotheek Garantie voor de hypotheek en de starterslening is verplicht;
  • De starterslening kost eenmalig €750,-;
  • De rente voor de starterslening staat voor 15 jaar vast en de looptijd is 30 jaar.

Op de website van SVn kun je zien of jouw gemeente startersleningen aanbiedt en welke aanvullende voorwaarden er gelden.

Heb jij jouw droomhuis gevonden, maar kun je niet genoeg hypotheek krijgen en ben je benieuwd of jij jouw huis wel kunt betalen met een starterslening? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs voor een afspraak!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan