Nieuws Anne Fleur Kolthof 31 januari 2024

Subsidie aanvragen voor isolatie woning

Met de stijgende energiekosten in de afgelopen jaren zijn we erop gewezen hoe belangrijk het is om je woning goed te isoleren. Je huis verduurzamen loont daardoor steeds meer de moeite. En om dat te stimuleren heeft de overheid een subsidie in het leven geroepen: de ISDE-subsidie.

In dit artikel vertellen we meer over deze subsidie, hoe je subsidie kunt aanvragen voor de isolatie van je woning en wat je kunt doen voor het verbeteren van de isolatie van je woning

Stappen voor het verbeteren van de isolatie

Kijk wat je allemaal kunt doen voor het verbeteren van de isolatie in je woning. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aanbrengen van spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie

  • Het vervangen van de ramen door isolerende beglazing

  • Het aanbrengen van beter isolerende lichtkoepels

  • Het afsluiten van naden en kieren

  • Isolerende gordijnen ophangen

Met behulp van deze verbeteringen zorg je niet alleen dat je je energieverbruik verlaagt, maar verbeter je ook het energielabel van je woning. En dat zorgt er uiteindelijk ook voor dat je woning meer waard wordt en beter verkocht kan worden in de toekomst.

In sommige gevallen krijg je de kosten deels vergoed bij de isolatiemaatregelen of een grote aanpassing. Op de website van de Rijksoverheid lees je alles over de maatregelen en de kosten die je vergoed krijgt.

De ISDE-subsidie

De kosten die je vergoed kunt krijgen voor het isoleren van je woning krijg je vergoed vanuit de zogeheten ISDE-subsidie ofwel de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Dit is een subsidiepot waarop je aanspraak kunt maken als je je woning verduurzaamt met bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening, aansluiting op het warmtenet of het isoleren van je woning. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en het aantal verduurzamingsmaatregelen dat je laat installeren.

Subsidie aanvragen voor de isolatie

Wanneer je de subsidie gaat aanvragen voor de isolatiemaatregelen, doorloop je een aantal stappen:

  1. De voorwaarden checken op Rijksoverheid.nl: daar wordt uitgelegd welke voorwaarden van toepassing zijn van de maatregelen die je laat uitvoeren

  2. De meldcode zoeken: bij de subsidieaanvraag wordt gevraagd om een meldcode, waarvoor een meldcodelijst in het leven geroepen is. Als de maatregel niet op de lijst staat, kun je de productbeschrijving meesturen en dan wordt getoetst of het voldoet aan de eisen.

  3. De isolatiemaatregelen aanvragen/kopen: zorg ervoor dat het (bouw)installatiebedrijf de meldcode in de offerte en op de factuur zet.

  4. Starten met isoleren: maak een foto van de werkzaamheden wanneer je laat isoleren, waarbij de woning duidelijk in beeld is.

  5. De subsidie aanvragen: stuur alle benodigde bewijzen mee, zoals de facturen en de foto’s.

Na het aanvragen van de subsidie, ontvang je een mail met een ontvangstbevestiging en referentienummer en krijg je binnen 8 weken bericht of de aanvraag is goedgekeurd.

Zo weet je hoe het aanvragen van de subsidie voor het isoleren van je woning in zijn werk gaat. Genoeg reden om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het beter isoleren van je (aankomende) woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan