Bart Pype 28 mei 2020

Tips voor starters op de woningmarkt

Starters op de woningmarkt hebben het vaak lastig. Er is een beperkt aanbod en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Dit maakt het lastig om een betaalbaar huis te vinden. De moed zakt veel starters daarom van tevoren al in de schoenen. Toch zijn er mogelijkheden voor starters. In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rij.

1. Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening

De naam zegt het al, deze lening is speciaal voor starters in het leven geroepen. Deze lening wordt door de gemeente verstrekt en zorgt ervoor dat je bij het kopen van je eerste huis extra geld kunt lenen bovenop je maximale hypotheek. Niet alle gemeenten bieden een starterslening aan, op de website van de SVn kun je checken of je in jouw gemeente terecht kunt. Meer weten over de starterslening? Lees er hier meer over.

2. Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen en duurzaam wonen staan hoog op het lijstje van de overheid. Daarom kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers de aanschaf van duurzame oplossingen meefinancieren in je hypotheek. Hierdoor kun je in plaats van 101% tot 106% van de woningwaarde financieren. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je het geld gebruikt voor isolatie, zonnepanelen of andere duurzame oplossingen. Met energiebesparende maatregelen bespaar maandelijks op je energierekening. Bovendien bereid je hiermee jouw huis alvast voor op de toekomst!

3. Hypotheek met NHG

Als je een woning koopt tot €310.000 kom je in aanmerking voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee geef je jouw hypotheekverstrekker zekerheid dat jouw hypotheekschuld wordt terugbetaald op het moment dat jij dat door onvoorziene omstandigheden niet meer kunt. Je betaalt hiervoor eenmalig 0,7% van het totale hypotheekbedrag, maar krijgt in ruil hiervoor een lagere rente waardoor je lagere maandlasten hebt. 

4. Kies zorgvuldig je locatie

Woningen in het centrum van (grote) steden zijn ontzettend geliefd en het makkelijkst qua locatie, maar dit zijn wel de allerduurste plekken om te wonen. Vaak vind je aan de randen van de stad of in dorpen net buiten de stad huizen die een stuk goedkoper zijn. Als je niet per sé midden in de stad hoeft te wonen kun je overwegen jouw zoekgebied uit te breiden naar deze plaatsen. Het kan je namelijk veel geld schelen, dus het is zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen. Bovendien kun je alsnog gebruik maken van alle voorzieningen van de stad als je een plek uitzoekt met een goede verbinding met het centrum van de stad.

5. Schrijf je in voor nieuwbouwprojecten met starterswoningen

Nieuwbouw, dat is toch juist extra duur? Niet als je je inschrijft voor nieuwbouwprojecten met starterswoningen. Jaarlijks staan er tienduizenden nieuwbouwwoningen op de planning, dus het is de moeite waard om het te proberen. Natuurlijk zijn nieuwbouwprojecten populair, maar schrijf je daarom niet in bij maar één project. Vergroot je kansen door je in te schrijven bij meerdere nieuwbouwprojecten. Het fijne aan nieuwbouw is, is dat je geen makelaar nodig hebt. De koopprijs ligt al namelijk vast en het enige wat jij hoeft te doen is je inschrijven.

Ben jij een starter op de woningmarkt en heb jij vragen waar je onze hulp bij kunt gebruiken? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Neem dan contact met ons op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan