Bart Pype 2 juli 2020

Vaste lasten koophuis

Als je een eigen huis hebt krijg je te maken met een aantal vaste lasten. Zo betaal je naast de hypotheek ook maandelijks voor een aantal (verplichte) verzekeringen en belastingen. Ga je voor het eerst een huis kopen? Dan is het belangrijk dat je deze vaste lasten meeneemt in het kostenplaatje. Wij hebben op een rijtje gezet met welke vaste lasten je rekening moet houden.

Hypotheeklasten

Allereerst hebben we de hypotheeklasten. Deze bestaan uit de aflossing en rente. Met de aflossing betaal je maandelijks een deel van de hypotheekschuld af. De hoogte van de hypotheek hangt af van jouw inkomen en vermogen. Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele inkomensveranderingen in de toekomst. Zorg er dus voor dat je voldoende geld overhoudt voor andere kosten. De hypotheekrente is gelukkig fiscaal aftrekbaar. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst.

Woonverzekeringen

Als je een woning bezit heb je een aantal verzekeringen nodig. Sommige verzekeringen zijn verplicht en andere verstandig. Bij het afsluiten van een hypotheek is het vaak verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering af te sluiten. Met de overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er voor jouw nabestaanden geld vrijkomt om de kosten van de hypotheek op te vangen in het geval dat jij onverhoopt komt te overlijden. De opstalverzekering verzekert jouw woning tegen schade door brand, storm en inbraak. Daarnaast worden een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, woonlastenverzekering en een rechtsbijstandverzekering ook vaak afgesloten bij het kopen van een huis.

Gas, water, licht en internet

In jouw huis gaat natuurlijk geleefd worden en dit betekent dat je gas, water, licht en internet zult gebruiken. Hoe hoog deze kosten voor jou zijn hangt af van de grootte van de woning, de isolatie, het aantal personen in jouw huishouden en bij welke leverancier je zit.

Woningonderhoud

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van de staat en het bouwjaar van jouw huis. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan zul je de eerste paar jaren weinig onderhoudskosten hebben. Bij een bestaande woning zul je al eerder moeten denken aan schilderwerk, vervangen van de CV-ketel en andere onderhoudsuitgaven. Het beste is om hiervoor een buffer op te bouwen, zodat je het onderhoud uit dit potje kunt betalen.

Belastingen en heffingen

Als huiseigenaar krijg je te maken met belastingen en heffingen. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting en de eigenwoningforfait. De hoogte van deze belastingen wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van jouw woning. Deze waarde wordt door de gemeente jaarlijks vastgesteld. Daarnaast betaal je aan de gemeente en het waterschap ook afvalstoffenheffing, rioolheffing, reinigingsheffing en zuiveringsheffing.

Vereniging van Eigenaren

Ben je eigenaar van een appartement? Dan word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren van het pand. Het beheer en onderhoud van dit pand wordt namelijk door alle appartementseigenaren samen betaald. Hiervoor betaal je een maandelijkse bijdrage.

Ben jij aan het overwegen een huis te kopen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met onze makelaars en neem alvast een kijkje in ons aanbod!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan