Nieuws Anne Fleur Kolthof 31 juli 2023

Verhoogde starterslening in Helmond beschikbaar

Het kopen van je eigen huis is een belangrijke mijlpaal in je leven, maar hoe te financieren? Voor starters op de woningmarkt kan het echter een uitdaging zijn om de benodigde financiën bijeen te brengen.

Gelukkig denken de gemeenten in Nederland mee om deze startersgroep te ondersteunen, waaronder de stad Helmond. Eén van de meest waardevolle initiatieven die worden aangeboden, is de starterslening. In dit artikel gaan we dieper in op wat de starterslening in Helmond inhoudt en welke voordelen het biedt aan aspirant-woningbezitters.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een aanvullende lening die starters op de woningmarkt helpt om hun eerste huis te kopen. Het is een extra financieel steuntje in de rug bovenop de hypotheek die zij kunnen krijgen bij een bank.

Het kenmerk van de starterslening is dat de eerste 3 jaar geen rente of aflossing betaald hoeft te worden. Hierdoor wordt het voor starters makkelijker om een hypotheek te verkrijgen en een eigen woning te verwerven.

Na 3 jaar volgt altijd een her-toets op het inkomen en dan wordt berekend of de starterslening wel of niet betaald kan worden op dat inkomen. Zo niet, dan wordt de kosteloze periode met 3 jaar verlengd. Als het inkomen toereikend is, dan wordt de starterslening wel rentedragend en moet aflossing betaald worden.   

Gemeente Helmond helpt starters

Ook de gemeente Helmond ziet in dat het ondersteunen van starters op de woningmarkt van groot belang is voor de leefbaarheid en vitaliteit van de stad. Daarom hebben ze de starterslening als een stimulerende maatregel voor jonge huizenkopers nu verruimd tot 50.000 euro. 

Het doel van deze regeling is om de toegang tot de woningmarkt te vergemakkelijken en het voor starters mogelijk te maken om een woning te kopen die anders financieel onhaalbaar zou zijn.

Kom in aanmerking voor de starterslening in Helmond

Om in aanmerking te komen voor deze starterslening moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden:

  1. Je bent meerderjarig en verblijfsgerechtigd in Nederland

  2. je hebt niet eerder een eigen koopwoning gehad

  3. Nationale Hypotheek Garantie (NHG): De hypotheek die wordt afgesloten met de starterslening moet onder de NHG vallen.

De hoogte van de starterslening wordt vaak gebaseerd op het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter kan lenen bij de bank volgens de normen van de NHG. De maximale koopprijs of marktwaarde met NHG is in 2023 405.000 euro (eventueel te vermeerderen met budget voor energiebesparende maatregelen). 

Voordelen van de starterslening

 De starterslening biedt diverse voordelen voor jonge huizenkopers in Helmond:

  1. Lagere maandlasten: In de beginjaren van de lening hoeven starters geen rente en aflossing te betalen, wat resulteert in lagere maandlasten.

  2. Toegankelijkheid: Door de aanvullende lening wordt een grotere groep mensen in staat gesteld om een eigen huis te kopen.

  3. Stimulans voor de woningmarkt: De regeling kan de vraag naar woningen stimuleren, wat een positieve invloed kan hebben op de lokale vastgoedmarkt.

  4. Flexibiliteit: De starterslening biedt een soort "aflos pauze", wat handig kan zijn voor starters die aan het begin van hun carrière staan en nog ruimte nodig hebben om te groeien.

Waardevolle hulp met financiering eerste huis

De starterslening in Helmond is een waardevol instrument gebleken om starters op de woningmarkt een duwtje in de rug te geven. Door hen te helpen bij het financieren van hun eerste huis, stimuleert de gemeente Helmond niet alleen de lokale economie maar ook het welzijn van haar inwoners. 

Met deze initiatieven blijft Helmond een aantrekkelijke stad voor jonge gezinnen en draagt het bij aan een bloeiende en diverse woongemeenschap.

Hulp van vb&t Makelaars Helmond & Freek Hypotheek

Dankzij de innovatieve samenwerking tussen vb&t Makelaars en Freek Hypotheek kunnen we je niet alleen begeleiden in de aankoop van je woning, maar bieden we je ook hulp met je financiering. De hypotheekadviseurs van Freek Hypotheek staan voor je klaar!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan