Nieuws Rik Feijen 31 oktober 2019

Verschil WOZ-waarde en taxatiewaarde

Op het moment dat je je huis wilt gaan verkopen moet je achterhalen hoeveel jouw huis waard is. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Twee daarvan zijn de WOZ-waarde en de taxatiewaarde. Deze twee waardes komen vaak niet overeen. Wat zeggen deze waardes over je huis, en welke van de twee geeft het beste beeld van de waarde van je huis? We bespreken het hieronder.

WOZ-waarde

Als je een woning bezit ontvang je ieder jaar van de gemeente de WOZ-waarde van je huis. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit is de waarde die de gemeente aan jouw huis toekent. Ieder jaar op 1 januari maakt de gemeente een schatting van de marktwaarde van je huis. Hierbij houden ze rekening met de waarde van huizen die in het voorgaande jaar bij jou in de buurt verkocht zijn. De WOZ-waarde heeft invloed op de OZB (Onroerende Zaak Belasting), de belasting die je aan je gemeente betaalt over de waarde van een onroerende zaak. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Belangrijk om te weten is dat bij het bepalen van de WOZ-waarde niet gekeken wordt naar de werkelijke staat van de woning. De gemeente maakt gebruik van gegevens uit het kadaster en er komt geen taxateur langs om de woning te bekijken. Deze waarde is dus echt een schatting.

Taxatiewaarde

De taxatiewaarde van je woning is de waarde die wordt vastgelegd door een taxateur. Als je jouw woning te koop zet moet er een realistische vraagprijs worden bepaald. Daarom komt er een taxateur bij je langs om de woning van binnen en van buiten te bekijken en te beoordelen. Hierbij kijkt hij nauwkeurig naar de staat van het huis en de ligging. Op basis van deze opname en een database met verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in jouw buurt stelt de taxateur vervolgens de taxatiewaarde vast. De taxatiewaarde is dus geen schatting maar de echte waarde van de woning. Op basis van deze waarde wordt bepaald hoeveel de koper maximaal aan hypotheek kan krijgen. Is de taxatiewaarde lager dan de koopsom, dan zal de koper dit verschil met eigen geld bij moeten leggen.

Om de daadwerkelijke waarde van je woning te bepalen komt de taxatiewaarde het dichtste bij. De WOZ-waarde is maar een inschatting. De WOZ-waarde loopt namelijk een jaar ‘achter’, omdat deze waarde gebaseerd is op huizenprijzen uit het vorige jaar. Daarom kan het verschil met de taxatiewaarde heel groot zijn. Vooral wanneer de huizenprijzen snel stijgen of als de woning onlangs verbouwd is.

Wil jij binnenkort je huis verkopen en wil je weten hoeveel jouw huis waard is? Doe dan vrijblijvend een gratis waardecheck ! Een waardecheck bij Easie helpt je een goed beeld te krijgen van de waarde van je huis en je verkoopkansen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan