Bart Pype 23 april 2018

Voorlopig koopcontract

Een voorlopig koopcontract opstellen

Je hebt een huis gevonden wat je graag wilt kopen, gefeliciteerd! Na meerdere bezichtigingen heb jij een bod uitgebracht bij de verkoper. Na wat onderhandelen gaat de verkoper akkoord met je bod en wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Het voorlopige koopcontract wordt ook wel de koopakte genoemd en wordt getekend door jou een de verkopende partij. Wat staat er in dit document en waar moet je op letten?

Wanneer teken je een voorlopig koopcontract?

Je tekent een voorlopig koopcontract als je het eens bent over de koopsom. Het document is de officiële koopakte waarin je alle afspraken vastlegt over de woning die je wilt kopen. Denk hierbij aan de koopsom, de datum van overdracht, de betaling en eventuele ontbindende voorwaarden. Ook leg je in het contract vast welke spullen achterblijven in de woning. Als je goed onderhandeld, dan zitten gordijnen etc vaak bij de koopsom inbegrepen. Is dat niet het geval? Dan zul je aparte prijsafspraken moeten maken per onderdeel.

Deze fase is erg belangrijk tijdens het hele aankoopproces. Veel mensen kunnen namelijk nu wel wat hulp gebruiken! Hoe goed ben jij in onderhandelen en kun je zelf de staat van het huis beoordelen? Als het antwoord nee is op deze vragen, dan is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar gaat met je mee naar bezichtigingen en neemt vervolgens alles voor je uit handen. Ook kan hij/zij je helpen met het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

Kun je het voorlopig koopcontract ontbinden?

De naam voorlopig koopcontract is misleidend. Na het tekenen van het contract zit je namelijk wel vast aan de aankoop van je woning. Je hebt als koper wettelijk gezien nog 3 dagen bedenktijd om zonder reden af te zien van de koop. Let wel op: de bedenktijd start zodra je de koopakte ontvangen hebt, dus niet pas als je getekend hebt! Voordat je tekent, is het verstandig om het huis bouwkundig te laten keuren. Zo kun je verborgen gebreken achterhalen en weet je precies wat je koopt.

Waarom ontbindende voorwaarden?

Als je binnen 3 dagen niet afziet van de koop, dan is deze definitief. Als je vervolgens, om welke reden dan ook, besluit om toch af te zien van de koop dan moet je een boete betalen. Normaal gesproken ligt deze boete rond de 10% van de koopsom. Om dit te voorkomen kun je bepaalde ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract laten opnemen. Lukt het je bijvoorbeeld niet om de hypotheek rond te krijgen, dan hoef je geen boete te betalen.

Welke ontbindende voorwaarden worden regelmatig opgenomen in de koopakte?

  • Je krijgt de financiering niet rond;
  • Je kunt geen hypotheek met Nationale Hypotheek garantie afsluiten;
  • Uit een bouwkundige keuring blijkt dat het huis in slechte staat verkeerd;
  • Je bezit zelf nog een woning die je wilt verkopen binnen een vastgesteld termijn!

Houd vooral een ruime periode aan voor het regelen van de financiering. Als stelregel kun je 2 maanden aanhouden, waardoor je niet snel in de problemen zult komen. Let op: mocht je van de koop af willen zien vanwege één van de ontbindende voorwaarden, dan moet je dat wel kunnen aantonen!

Welke stap volgt na het koopcontract?

Met de getekende koopakte kun je naar Freek Hypotheek, of een hypotheekverstrekker naar keuze. Als je de financiering als ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen, dan is het verstandig om dit direct te regelen. Het voordeel van Freek Hypotheek is dat ze vrijblijvend met je het eerste gesprek aangaan. Ze kijken naar jouw situatie en bepalen wat ze voor je kunnen betekenen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan