Bart Pype 21 april 2018

Vrij op naam

Een huis is altijd duurder dan de vraagprijs die je ziet staan. Je zult altijd rekening moeten houden met bijkomende kosten. Zeker nu je vanaf 2018 nog maar 100% van de koopsom mag financieren. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Een van deze factoren is of een huis vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.) wordt aangeboden. Het voordeel van een huis wat vrij op naam wordt aangeboden, is dat de woning niet wordt overgedragen van eigenaar. De onderstaande kosten mag je dus schrappen van je lijst:

  • Kosten voor de leveringsakte
  • Overdrachtsbelasting
  • De inschrijving als eigenaar bij het Kadaster

Wat is het verschil tussen vrij op naam en kosten koper?

Bijna alle huizen die vrij op naam worden aangeboden zijn nieuwbouwwoningen. Bestaande woningen worden in principe altijd op basis van kosten koper verkocht. Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis vervallen er zoals eerder vermeldt een aantal bijkomende kosten. Dit zijn vooral kosten die te maken hebben met de overdracht van eigendom.

Als je een nieuwbouwwoning vrij op naam koopt, dan is het verstandig om de aannemer duidelijk te vragen welke kosten er in de vraagprijs zitten. Zo voorkom je onaangename verrassingen, waardoor de kosten kunnen tegenvallen! Zijn er verder nog verschillen tussen vrij op naam en kosten koper? Jazeker!

Links of rechtsom moet er betaald worden voor de overdracht van de woning. Deze kosten worden normaal gesproken verrekend in de oorspronkelijke vraagprijs. Bij een woning die je vrij op naam koopt betaal je 21% btw. Dat is veel hoger dan de 2% die je normaal gesproken betaald aan overdrachtsbelasting. Verder is de onderhandelingsruimte een belangrijk verschil. Waar je bij een woning v.o.n. weinig onderhandelingsruimte hebt, kun je bij een woning die kosten koper aangeboden wordt wel onderhandelen.

Een huis vrij op naam kopen

Een huis vrij op naam kopen wil dus niet zeggen dat je geen bijkomende kosten kunt verwachten. In plaats van de 6% bij kosten koper, kun je ongeveer rekening houden met 2 à 3% voor de aankoop. Je kunt deze kosten vanaf 1 januari 2018 niet meer meefinancieren. Eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning is dus een must. Hierdoor zien we steeds vaker dat mensen prijzen gaan vergelijken voor:

  • Het ondertekenen van de hypotheekakte (notaris)
  • Het taxeren van de woning (de taxateur)
  • Een betrouwbaar advies van een adviseur (de hypotheekadviseur)
terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan